Jan Bens wordt nieuwe topman van FANC

vr 30/11/2012 - 16:40 Jan Bens wordt de komende zes jaar directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Dat heeft de federale ministerraad vrijdag beslist.

Bens is nog directeur van de kerncentrale van Doel geweest, sinds 2008 werkte hij bij de WANO, de World Association of Nuclear Operators. Hij volgt Willy De Roovere op bij het FANC, wiens mandaat eind dit jaar afloopt. Bens kwam als eerste uit het klassement van kandidaten dat de raad van bestuur van het FANC had voorgelegd.

Bevoegd minister Joëlle Milquet (CDH) vraagt Bens om binnen de drie maanden een opdrachtbrief en een strategisch en operationeel plan op te stellen. Die brief moet oog hebben voor optimaal management, voor het garanderen van de waakzaamheid en voor transparantie en samenwerking met de voogdijoverheid.

Vanuit groene hoek is er veel kritiek op de aanstelling van Bens omdat hij nog directeur is geweest van de kerncentrale van Doel. "Een ex-directeur die zal moeten beslissen over het lot van Doel. De gecontroleerde wordt nu de controleur", luidt het.