Deborsu: "Geen bewijzen, maar ik ben betrouwbaar"

RTBF-journalist Frédéric Deborsu heeft vanmiddag zijn omstreden boek over het Belgische koningshuis "Koningskwesties" voorgesteld. In het boek staan veel details over het persoonlijke leven van de koninklijke familie. Harde bewijzen voor de beweringen zijn er niet.
De boekvoorstelling ging vanmiddag door in Brussel.

Het uitgangspunt van "Koningskwesties" is de vraag "waarom iedereen twijfelt aan het kunnen van de 52-jarige kroonprins". Om een antwoord te krijgen op die vraag, ondervroeg Deborsu talloze, vaak anonieme, getuigen en kwam tot de vaststelling dat er heel wat factoren meespelen, maar dat vooral het gebrek aan vertrouwen van zijn familie, en van koning Albert II, een doorslaggevende rol heeft gespeeld.

Uit een interview dat zijn broer, journalist Christophe Deborsu, in 1994 had met de koning, leidt de auteur af dat die een zware druk op de kroonprins zette om te trouwen, want "anders kon hij geen koning worden". Dit leidde volgens Deborsu tot een liefdeloos huwelijk met prinses Mathilde en kinderen die, een hypothese, aldus de auteur, mogelijk verwekt zijn via IVF. Doorslaggevend bewijs voor de theorie legt Deborsu niet voor.

Toch zal Filip zeker koning worden, zegt hij. "Hij is sterk genoeg, heeft veel geleerd en heeft een goede vrouw." Wanneer hij koning wordt, is afhankelijk van de gezondheid van zijn vader, klinkt het. "Filip zou de volgende regering al kunnen begeleiden en zelfs in 2013 al koning worden."

Daar zijn volgens de auteur echter voorwaarden aan verbonden. Zo moet de prins een modernere entourage zoeken en nadrukkelijker de steun krijgen van koning Albert II. "Dit is geen boek om de prins te destabiliseren", zegt Deborsu. "Het bevat veel positieve punten. Volgens mij zal het de prins populairder maken en zal hij hier sterker uitkomen."

Dat hij geen bewijzen heeft, vindt Deborsu geen probleem. "Niemand kan iets bewijzen. Dat is heel moeilijk, de monarchie is iets apart", zegt hij. Waarom moet de lezer de inhoud van het boek dan geloven? "Omdat het het werk is van een betrouwbare journalist", luidt het antwoord. Het paleis heeft zich afgelopen weekend gedistantieerd van het boek.

"Buiten proportie en doelbewust dubbelzinnig"

Een van de opvallendste passages in "Koningskwesties" gaat over de "zeer intense vriendschap" tussen Filip en graaf Thomas de Marchant et d’Ansembourg. "Een ongebruikelijke relatie die op zijn leven heeft gewogen", schrijft Deborsu. Daarmee suggererend dat er meer aan de hand zou zijn.

D'Ansembourg, een psychotherapeut en auteur, heeft intussen gereageerd op het boek. "Ik ken prins Filip al bijna 30 jaar. We hebben een groep van gezamenlijke vrienden en hij staat bij mij in hoog aanzien. De voorstelling die Deborsu maakt van deze vriendschappelijke band is buiten elke proportie, sensationalistisch en, volgens mij, doelbewust dubbelzinnig."

D'Ansembourg zegt ook dat Deborsu hem pas afgelopen vrijdag heeft gecontacteerd, "met de uitleg dat hij me niet eerder had kunnen bereiken", en hem vroeg naar zijn vriendschap met de prins. "Die plotse nood aan informatie van een directe bron lijkt me tamelijk laat, zeker omdat er toen al journalisten waren die een exemplaar van het boek hadden gekregen."

"Als de auteur op dezelfde manier zijn andere informatie heeft nagetrokken, ben ik echt niet gerustgesteld over de kwaliteit en de juistheid van het boek", is de conclusie van de graaf.

Meest gelezen