Mortsel en Aalst slikken meeste verkeer

Mortsel en Aalst zijn de drukste gemeenten van Vlaanderen. Zowel in de week als tijdens het weekend moeten zij de meeste auto's slikken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radio 1-programma Peeters & Pichal. De voorbije week ging het programma op zoek naar de drukste gemeente van Vlaanderen.

Voor het onderzoek deden Peeters & Pichal een beroep op de input van de luisteraars en het voertuigvolgsysteem van het bedrijf B-Mobile, dat zorgt voor de verkeersinformatie van de VRT. Grote steden en autosnelwegverkeer werden niet opgenomen in de berekeningen.

De Antwerpse gemeente Mortsel werd het vaakst getipt door luisteraars en blijkt ook volgens de cijfers de drukste gemeente van Vlaanderen. Mortsel wordt op de voet gevolgd door Aalst. De Top 5 wordt volgemaakt met respectievelijk Eeklo, Zaventem, Machelen en Halle. Bij Machelen en Halle gaat het om een ex-aequo.

In Aalst en Zaventem speelt heel sterk een splits-effect. s' Avonds is er in Zaventem traag verkeer op meer dan een derde van het wegennet. In Mortsel is er een gelijkmatigere spreiding. 's Ochtends is het al vroeg druk en die drukte houdt 's avonds lang aan. In het algemeen zijn gemeentes in de buurt van snelwegen gevoeliger voor spits-effecten.

Andere gemeenten die behoorlijk druk zijn: Vilvoorde, Deinze, Asse en Merelbeke.

Wanneer spreken we van een drukke gemeente?

Drukke gemeentes zijn gemeentes die meer dan gemiddeld last hebben van sluip-, spits- of weekendverkeer en waar het op verschillende momenten van de dag en de week druk is.

B-Mobile ontwikkelde een voertuigvolgsysteem dat permanent overzicht houdt op de drukte op de grote, maar ook de kleinere wegen. Daar werd gekeken hoe vaak de snelheid van het verkeer er vertraagt.

Van vertraagd verkeer is sprake als de snelheid er lager is dan 60% van de snelheidslimiet. Wegen met een snelheidslimiet van 70 km/u zijn dus vertraagd als de snelheid er trager is dan 42 km/u. Bij wegen waar maximum 50 km/u gereden mag worden is dat 30 km/u.

Meest gelezen