Hoe zou het nog zijn met…

Tijdens de doodsstrijd van Sabena sierden ze veelvuldig de voorpagina's van de kranten en doken ze geregeld op in de radio- en televisie-uitzendingen. Hoe zou het enkele hoofdrolspelers van toen sindsdien vergaan zijn?

Inge Vervotte

Inge Vervotte, de schijnbaar frêle 24-jarige vakbondssecretaris voor de luchtvaartsector bij de christelijke vakbond ACV, liet zich in het hele Sabena-verhaal gelden met een volhardende verbetenheid en dossierkennis. Dat ging niet onopgemerkt voorbij: Vervotte stapte in de politiek en werd een van de stemmenkanonnen van CD&V. Ze werd Vlaams minister van Welzijn, Volksgezindheid en Gezin in 2004 en later minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven in de federale regering. Op 23 augustus 2011 kondigde Vervotte haar afscheid van de politiek aan. Ze stapt over naar Emmaüs vzw, een koepel van christelijke zorginstellingen.

Maria Vindevoghel

Misschien herinnert u zich ACV-vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel vooral met haar megafoon en schril overslaande stem, waarmee ze het personeel bij Sabena aanvuurde en daarbij geen blad voor de mond nam. Vindevoghel schreef na het faillissement een boek en nam met een eigen lijst, M.A.R.I.A. deel aan de verkiezingen in 2003. Later ging ze aan de slag bij bagageafhandelaar Flightcare, waar ze haar syndicale verantwoordelijkheden weer opnam. In de zomer van 2005 werd Vindevoghel ontslagen. Ze vocht het ontslag aan en kreeg gelijk van de rechtbank. Vindevoghel werkt sindsdien in een ondersteunende functie bij de vakbond.

Filip Van Rossem

Filip Van Rossem, ”de man met de sik”, was woordvoerder van de Belgische pilotenvereniging Beca. Hij haalde zwaar uit naar de overheid, de SAirGroup en naar het management van Sabena, die volgens hem allemaal een vinger in de pap hebben bij de teloorgang van Sabena. Na het faillissement ging Van Rossem aan de slag bij diverse buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, onder meer in Griekenland, Italië en Spanje. Hij werkte een tijdje in Qatar, waar hij naar eigen zeggen is opgestapt omdat zijn werkgever hem wilde verplichten zijn sik af te scheren. Van Rossem werkt ook als privépiloot.

Christian Van Buggenhout

Na het faillissement van Sabena werd de Brusselse advocaat Christian Van Buggenhout aangesteld als curator. Hij onderschreef de algemene stelling dat Swissair Sabena had leeggezogen en geplunderd en zijn contractuele verplichtingen niet nakwam. Van Buggenhout heeft daarin van de rechter gelijk gekregen. Daarnaast beheert hij de activa in het faillissement om ze later te verkopen en zo schuldeisers terug te betalen, een taak die hij tot op de dag van vandaag nog altijd uitoefent. Van Buggenhout heeft zich ook nog laten opmerken als advocaat van de gedupeerden in het proces-Lernout&Hauspie en als advocaat van de Belgische staat in de verkoop van Fortis aan BNP Paribas.

Paul Reutlinger

De Zwitser Paul Reutlinger werd in 1996, na de instap van Swissair, topman bij Sabena. Onder zijn hoede tekende Sabena in 1997 het controversiële contract voor de aankoop van 34 Airbussen. Reutlinger zette de investerings- en uitbreidingspolitiek bij Sabena door. Toen Christophe Müller in 2000 de fakkel overnam, bleek dat de groei echter op wankele fundamenten was gebouwd. Later weerklonk de kritiek dat Reutlinger de rekeningen had opgesmukt en beslissingen heeft genomen die vooral Swissair ten goede moesten komen, zoals het Airbus-contract, wat Reutlinger altijd is blijven verdedigen. Hij overleed op 18 juni 2010 op 67-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Kathleen Heylen

Meest gelezen