De val van Fortis én de regering-Leterme

In december 2008 viel de regering-Leterme over de Fortis-affaire. Volgens Ghislain Londers waren er toen "pogingen tot belemmering van de rechtsgang". Het parket spreekt zich net morgen uit over het lot van 4 magistraten in de zaak.

De overname van ABN Amro in financieel onzekere tijden bracht ook Fortis Bank in 2008 naar de afgrond. De Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid zagen zich genoodzaakt om een belang van 49% te nemen in de Fortis Holding, maar dat haalde uiteindelijk weinig uit. Grote klanten haalden hun vermogen weg en het aandeel van de bankengroep ging verder de dieperik in.

Toen de Nederlandse regering besliste om de Nederlandse delen van Fortis en het overgebleven deel van ABN Amro te verkopen, kon onze regering niet meer achterblijven. In de nacht van 5 op 6 oktober werden grote delen verkocht aan het Franse BNP Paribas.

De Fortis Groep blijft wel bestaan, maar in een sterk uitgeklede vorm. De kleine aandeelhouders zien hun laatste euro verdampen, voelen zich gepasseerd, bekocht en stappen naar de rechtbank om de verkoop te laten vernietigen.

In eerste aanleg vonnist rechter Francine De Tandt (kleine foto) dat de verkoop correct is verlopen. In beroep raken de 3 rechters er niet uit. Twee van hen, Paul Blondeel en Mireille Salmon, willen de aandeelhouders in het gelijk stellen, maar Christine Schurmans niet. Uiteindelijk meldt die laatste zich ziek en wordt er gevonnist zonder haar. De beslissing in eerste aanleg wordt vernietigd.

Volgens het parket heeft Schurmans vooraf wel Ivan Verougstraete ingelicht, de op een na hoogste magistraat van het land. Die zou het nieuws dan weer gelekt hebben aan Christian Van Buggenhout, de advocaat van de regering én aan de advocaten van Fortis. Bovendien zou Schurmans ook haar man Jan De Groof op de hoogte hebben gebracht, die het nieuws als CD&V’er dan weer zou hebben gelekt aan de kabinetten van premier Yves Leterme en minister van Justitie Jo Vandeurzen.

Een week later is Ghislain Londers (kleine foto), de voorzitter van het Hof van Cassatie en de belangrijkste magistraat in ons land, genadeloos. Volgens hem “waren er duidelijke aanwijzingen van pogingen van belemmering van de rechtsgang”. De regering-Leterme biedt daarop haar ontslag aan, maar de verkoop van Fortis gaat uiteindelijk wel door. Enkele maanden later bereiken de overheid, de Fortis Holding en BNP Paribas immers een nieuw akkoord.

De rechtbank heeft uiteindelijk 4 magistraten in beschuldiging gesteld in de zaak. Zowel Christine Schurmans, Ivan Verougstraete, Paul Blondeel en Mireille Salmon moesten zich verantwoorden. De eerste twee worden verdacht van schending van het beroepsgeheim, de twee anderen van valsheid in geschrifte omdat ze in hun arrest beweerden dat ze met 3 hadden gevonnist, terwijl Schurmans zich eigenlijk ziek had gemeld. Net morgen zou het hof van beroep in Gent uitspraak doen in de zaak.

De politici gaan volgens het onderzoek wel vrijuit, al kregen ze wel een sneer. De veelvuldige telefoontjes tussen gerecht en politiek hebben het imago van beiden geen goed gedaan.

Meest gelezen