Crisis in de Wetstraat

vr 18/07/2008 - 10:49 Premier Yves Leterme (CD&V) heeft de deadline van 15 juli niet gehaald. Maandagavond bood hij zijn ontslag aan aan koning Albert. Die heeft donderdagavond besloten om drie bemiddelaars op pad te sturen. Er is meteen ook een nieuwe deadline: 31 juli. Een overzicht van de laatste dagen.

Donderdag 17 juli - 23.00 uur

Yves Leterme wordt ontboden bij de koning en krijgt te horen dat zijn ontslag niet wordt aanvaard. De koning heeft 3 bemiddelaars de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar een mogelijkheid om een dialoog tussen de regio's op te starten.

François-Xavier de Donnea, Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz krijgen tot 31 juli om een oplossing te zoeken.

Donderdag 17 juli - 10.30 uur

De koning zet zijn consultatieronde voort. Naast enkele toppolitici van de meerderheid komen nu ook de sociale gesprekspartners langs bij het staatshoofd. Die neemt duidelijk zijn tijd voor hij zich uitspreekt over het ontslag van de regering-Leterme.

Intussen komt de piste van de dialoog tussen gemeenschappen en gewesten steeds duidelijker in beeld. In dat geval krijgt Yves Leterme wellicht een tweede kans als federaal regeringsleider.

Woensdag 16 juli - 10.30 uur

Koning Albert is aan nieuwe gesprekken begonnen om het land uit de politieke crisis te halen. In de loop van de dag praat hij met de verschillende partijvoorzitters, van meerderheid en oppositie. Vlaams Belang, FDF en N-VA zijn niet uitgenodigd.

dinsdag 15 juli - 15 uur

Koning Albert begint aan zijn consultatieronde. Hij praat met verschillende politici om een uitweg te zoeken uit de impasse. Opvallend is dat als een van de eersten de minister-presidenten van de deelstaten aan de beurt zijn. Het gaat om Kris Peeters (CD&V, Vlaanderen), Rudy Demotte (PS, Wallonië), Charles Picqué (PS, Brussel) en Karl-Heinz Lambertz (SP, Duitstalige Gemeenschap).

dinsdag 15 juli - 12 uur

Ook de Franstalige partijen houden een partijbureau. Bij de Franstalige liberalen pleit vicepremier en MR-kopstuk Didier Reynders voor een sociaal-economische regering met Yves Leterme aan het hoofd. Zelf houdt hij de boot af om een initiatief te nemen.

dinsdag 15 juli - 11 uur

De Kamerfracties van CD&V en de N-VA komen samen om te overleggen over de regeringscrisis. Na afloop is te horen dat de Franstaligen aan zet zijn omdat ze geen toegevingen wilden doen op communautair vlak. Partijvoorzitters Marianne Thyssen en Bart De Wever willen alleen kwijt dat de koning nu aan zet is.

Ook Open VLD houdt een partijbureau. De Vlaamse liberalen vinden dat de koning de tijd moet krijgen om rustig zijn werk te doen. Voor voorzitter Bart Somers is duidelijk dat ons land nood heeft aan een nieuw evenwicht. De enige manier om dat te bereiken, is via overleg en dialoog.

dinsdag 15 juli - 7 uur

In een persmededeling zegt CD&V dat ze bijzonder veel respect heeft voor Yves Leterme. De premier kan ook in de toekomst blijven rekenen op de steun van zijn partij. De christendemocraten laten ook weten dat ze in geen geval de staatshervorming opgeven.

dinsdag 15 juli - 5 uur

In een geschreven mededeling zegt Leterme dat de tegengestelde visies tussen Vlamingen en Franstaligen vandaag niet te overbruggen zijn. Voor hem heeft het overlegmodel op louter federaal niveau zijn limieten bereikt.

dinsdag 15 juli - 3 uur

Premier Yves Leterme verlaat het paleis. In de loop van de nacht ontvangt koning Albert nog Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) en de vicepremiers Jo Vandeurzen (CD&V) en Didier Reynders (MR). Hij houdt het ontslag van de regering in beraad.

maandag 14 juli - 22.45 uur

Premier Yves Leterme houdt de eer aan zichzelf. Hij gaat naar de koning om er het ontslag van zijn regering aan te bieden. De politieke impasse lijkt totaal.

maandag 14 juli - 22 uur

Het partijbestuur van de N-VA verhoogt de druk en dreigt ermee zijn steun aan de regering-Leterme I op te zeggen als er tegen dinsdag geen communautaire doorbraak komt.

maandag 14 juli - 20 uur

CD&V gelast zijn algemene vergadering af. De partij zou zich beraden over de toekomst van de onderhandelingen maar blaast de bijeenkomst af, officieel vanwege het standpunt van de Vlaamse regering.

maandag 14 juli - 19 uur

Na twee uur overleg beslist de Vlaamse regering om voorlopig niets te beslissen over de deelname van gewesten en gemeenschappen aan het communautair overleg.

maandag 14 juli - 17 uur

De Vlaamse regering komt bijeen om een voorstel te bespreken over het verbreden van het communautair overleg. Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) klinkt  erg sceptisch.

maandag 14 juli - 15 uur

De vergadering van premier Leterme met de partijvoorzitters van de meerderheid en de groenen is opgeschort. Een communautair akkoord tegen 15 juli is niet meer mogelijk, zeggen de onderhandelaars bij het verlaten van de ambtswoning van Leterme.

maandag 14 juli - 14 uur

Na afloop van het N-VA-partijbestuur is voorzitter Bart De Wever karig met commentaar, hij wil afwachten wat er nu op tafel ligt. In de wandelgangen is te horen dat de partij niet te vinden is voor het scenario om de onderhandelingen uit te stellen.

maandag 14 juli - 11 uur

De voorzitters van de meerderheidspartijen en de groenen zijn opnieuw bijeengekomen in de ambtswoning van premier Leterme om te praten over de staatshervorming.

Het pessimisme bij de onderhandelaars is groot. Er zou gezocht worden naar een formule om de onderhandelingen na 15 juli voort te zetten.

In het Vlaams Parlement komt het partijbestuur van de N-VA bijeen om de toestand te evalueren. CD&V en Open VLD hebben hun partijbureau geschrapt.

maandag 14 juli - 01.12 uur

De vergadering is afgelopen, maar niemand van de onderhandelaars geeft commentaar. Premier Leterme laat in een korte mededeling optekenen dat hij een aantal voorstellen heeft gedaan en dat de sfeer rond de tafel goed was.

zondag 13 juli - 21 uur

De voorzitters van de meerderheidspartijen en de groenen komen bijeen voor gezamenlijk overleg over de staatshervorming. Voor aanvang van de vergadering spreekt CD&V-voorzitster Marianne Thyssen harde taal: een uitstel van de communautaire onderhandelingen is geen optie.

zondag 13 juli - 13 uur

Premier Leterme begint aan een reeks van discrete en aparte ontmoetingen met de voorzitters van de meerderheidspartijen en de groenen. Op de agenda staan gesprekken over de staatshervorming en BHV.

zondag 13 juli - 9 uur

Het kernkabinet komt bijeen om het asiel- en migratiebeleid te bespreken, een belangrijk hoofdstuk uit het regeerakkoord. Veel aandacht gaat naar de regularisatie van mensen zonder papieren. Er wordt vooruitgang geboekt, maar er is nog geen akkoord.

zondag 13 juli - 0 uur

Premier Leterme zegt zijn geplande deelname aan een Europese top in Parijs zondagmiddag af. Hij blijft in ons land om tijd te winnen voor verdere onderhandelingen over de staatshervorming. Hij ziet nog mogelijkheden tot een akkoord.

zaterdag 12 juli - 20.30 uur

De onderhandelaars hebben een nieuwe doorbraak bereikt: er is een sociaal-economisch meerjarenplan tot 2011. Het plan bevat  maatregelen op het gebied van activering, lastenverlagingen, het stimuleren van de economie, armoedebestrijding en duurzaam beleid.

Over Brussel-Halle-Vilvoorde zou Leterme een aantal voorstellen op tafel hebben gelegd, maar veel vooruitgang is er nog niet geboekt. Een geplande vergadering van de werkgroep over BHV gaat niet door.

zaterdag 12 juli - 17 uur

In de media wordt na de waarschuwing van Vlaams minister-president Peeters - opnieuw - gespeculeerd over de verzuurde relaties aan de top van CD&V, waarbij premier Leterme, minister-president Peeters en voorzitster Marianne Thyssen centraal staan. Een CD&V-woordvoerder doet die berichtgeving af als "flauwekul".

zaterdag 12 juli - 15 uur

De onderhandelaars komen bijeen om te praten over het sociaal- economische beleid en het begrotingsbeleid voor de komende jaren. In het communautaire overleg blijft alles muurvast zitten. Een stuurgroep die zich zou buigen over voorstellen die op tafel lagen, is afgelast.

zaterdag 12 juli - 7 uur

Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de federale regering geen meerderheid meer hebben aan Vlaamse kant. Dat blijkt uit een peiling van Gazet Van Antwerpen. CD&V/N-VA zou 23 procent van de stemmen halen, bijna 7 procent minder dan in 2007.

vrijdag 11 juli - 19 uur

Nieuw overleg binnen de werkgroep over Brussel-Halle-Vilvoorde levert nog steeds niets op. De Franstalige partijen blijven de uitbreiding van Brussel eisen. De Vlaamse onderhandelaars wijzen dit af.

vrijdag 11 juli - 12 uur

In haar 11 julitoespraak houdt Vlaams parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten (Open VLD) een pleidooi voor een doorgedreven staatshervorming en voor een betere samenwerking tussen het noorden en het zuiden van het land.

vrijdag 11 juli - 9 uur

Vlaams minister-president Peeters waarschuwt de onderhandelaars: Vlaanderen zal geen geld geven om de federale begroting te doen kloppen als er onvoldoende garanties zijn voor een staatshervorming.

donderdag 10 juli - 19.30 uur

De onderhandelaars zijn erin geslaagd om de begrotingscontrole af te ronden. De begroting voor dit jaar zal een overschot hebben van zo'n 100 miljoen euro. De eerste horde is genomen.

donderdag 10 juli - 19 uur

Vlaanderen mag Brussel niet loslaten. Dat is de kern van de 11 julitoespraak van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Brussel-Halle-Vilvoorde moet gesplitst worden, en het Brussels Gewest moet aan belang winnen.