Dendermondse rechter veroordeelt Yahoo!

ma 02/03/2009 - 15:35 De Dendermondse strafrechtbank heeft het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo! veroordeeld tot 55.000 euro boete omdat het weigerde mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek.
Het gerecht was een bende oplichters op het spoor gekomen die e-mailadressen van Yahoo! gebruikten. De bendeleden gebruikten bijnamen, waardoor ze niet ontmaskerd konden worden.
AP
Het parket vroeg de identiteitsgegevens van de betrokkenen op, maar Yahoo! weigerde om die door te geven en moest daarom zelf voor de rechter komen.

Yahoo! argumenteerde dat de gegevens opgevraagd moeten worden via de Amerikaanse diensten, omdat het bedrijf Amerikaans is.

"Maar wij oordelen dat Yahoo! evengoed Belgisch is, omdat het ook in ons land zijn diensten aanbiedt", verklaart procureur Jan Kerkhofs. "Als het parket gegevens opvraagt, dan moet het bedrijf die geven. Bij Google en Microsoft is dat geen probleem."

De rechter gaf Yahoo! de maximumstraf. De internetgigant kreeg naast de boete ook een dwangsom opgelegd van 10.000 euro per dag dat de gegevens nog worden achtergehouden. Yahoo! heeft al aangekondigd in beroep te gaan.