Kapitaalverhoging Ethias is bijna rond

za 18/10/2008 - 13:40 De kapitaalverhoging bij verzekeringsmaatschappij Ethias is bijna rond. De maatschappij moest op zoek naar 1,5 miljard euro nadat ze veel geld had verloren door de koersdaling van Dexia.
Ethias zit in tijdelijke geldproblemen, geeft de verzekeraar toe. "We hebben op bepaald moment wel geld moeten terugstorten naar klanten", klinkt het. Ethias is historisch aandeelhouder van Dexia en de forse waardedaling van het aandeel heeft miljoenen gekost.

Voor de 1,5 miljard euro is Ethias gaan aankloppen bij zijn grootste aandeelhouders, de gemeenten en de gewesten. De Brusselse en Waalse regering hebben hun steun al toegezegd. De Vlaamse regering volgt het dossier nauwgezet, maar houdt haar antwoord in beraad.

Tegen dinsdag zou het vereiste kapitaal er zeker zijn. De verzekeraar benadrukt intussen dat haar klanten zich niet ongerust hoeven te maken. Gisteren benadrukte premier Yves  Leterme (CD&V) dat de overheid de zogenoemde TAK 21-producten, zoals de First-rekening, waarborgt tot 100.000 euro.

Ook gisteren duidde Ethias al een nieuwe directeur-generaal aan. Bernard Thiry volgt Guy Burton op, nadat die in de media onvoorzichtige uitspraken had gedaan over het kapitaaltekort van Ethias.

"Zeker geen stormloop"

Bij het callcenter van Ethias waar vragen over spaar- en levensverzekeringen woren beantwoord, was het vanmorgen niet echt druk.

"Ik moet eerlijk zeggen, ik had het heel anders verwacht", zegt  woordvoerder Edwin Hoeven. "Mensen komen informatie vragen, maar er is zeker geen stormloop."

"Ze stellen zich vooral de vraag of hun product 100 procent gewaarborgd is. Wij kunnen hen dat ook garanderen, dus op zich is dat geen probleem."

"Wij leggen ook uit dat we onze solvabiliteit versterken, maar dat dat op zich los staat van de engagementen naar onze klanten."

Hulplijn

Het nummer waar vragen over spaarverzekeringen en levensverzekeringen bij Ethias beantwoord worden, is 011-28.27.40

Het nummer is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8 uur tot 20 uur en op zaterdag van 8.30 uur tot 12.30 uur.