België beschermt spaarder tot 100.000 euro

di 07/10/2008 - 20:49 Ons land zal de spaardeposito's garanderen tot 100.000 euro. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) bekendgemaakt. Eerder hadden de Europese ministers van Financiën beslist om de bankgarantie op te trekken van 20.000 naar 50.000 euro.
Volgens minister Reynders is die extra bescherming trouwens niet nodig, omdat de regering alles in het werk stelt om een failliet van de banken te voorkomen.

Tot nu toe garandeerde het Beschermingsfonds voor deposito's maximaal 20.000 euro. Vanmiddag hebben de Europese ministers van financiën daar al 50.000 euro van gemaakt. België gaat dus nog een stap verder.

EU verhoogt garantie

In Luxemburg hebben vandaag alle 27 ministers van Financiën van de EU-lidstaten vergaderd. Ze keurden een voorstel goed om de spaargarantie op te trekken van 20.000 tot 50.000 euro. Een spaargarantie garandeert het spaargeld van de klant per bank.

In de jaren negentig was er al een richtlijn die de Europese lidstaten verplichtte om spaargelden tot 20.000 euro te waarborgen. De lidstaten mochten wel dat bedrag optrekken.

Dat had als resultaat dat er grote verschillen ontstonden tussen de verschillende landen. Zo bleef België bij het Europese minimum, terwijl in Nederland en Luxemburg de garantie een stuk hoger ligt.

Om die verschillen weg te werken én om de spaarder gerust te stellen, willen de ministers dat bij een eventueel faillissement van een bank, de spaarder zijn geld tot 50.000 euro gegarandeerd ziet.

Een gemeenschappelijk antwoord?

Er was onenigheid uitgebroken tussen de lidstaten door maatregelen van sommige onder hen om de spaarder in eigen land te beschermen. Zo kondigde de Ierse regering aan dat ze de spaargelden bij Ierse banken voor 100 procent ging garanderen. Die maatregel zette veel kwaad bloed, omdat het oneerlijke concurrentie inhield voor andere banken die in Ierland werkzaam zijn.

Het goedgekeurde voorstel zou wat meer harmonie moeten brengen binnen de Europese Unie.  Intussen blijken verschillende lidstaten echter opnieuw verder te gaan dan wat afgesproken is. 

De vergadering van de ministers van Financiën wordt ook gezien als een poging om een gemeenschappelijk Europees antwoord te bieden op de crisis.

Volgende week is de Europese top in Brussel volledig aan de financiële crisis gewijd.

Nederland gaat verder

Na de vergadering van de ministers heeft Nederlands minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) laten weten dat ook Nederland de spaargarantie zal optrekken tot 100.000 euro. Dat is het dubbele van wat zijn collega's hebben goedgekeurd. 

Er werd immers afgesproken op de top dat afzonderlijke lidstaten de spaargarantie konden optrekken tot 100.000 euro, wat Nederland dus zal doen. "Niet alle landen hebben de financieringscapaciteit om zo veel te betalen in geval van problemen, maar wij wel", liet Bos nog weten.

Ook Spanje, Griekenland en Oostenrijk waarborgen nu 100.000 euro. Ierland en Duitsland hebben aangekondigd dat ze alle banktegoeden zullen terugbetalen als er een bank overkop gaat.

Spanje heeft ook een noodfonds van 30 miljard euro in het leven geroepen om de Spaanse financiële sector weer vlot te trekken.