Het archief van Darwin is online geplaatst

do 17/04/2008 - 20:28 Het archief van de grondlegger van de evolutietheorie, Charles Darwin, kan voortaan gratis online geraadpleegd worden. De Cambridge University Library, die het archief van Darwin in haar bezit heeft, heeft 20.000 geschreven stukken en 90.000 foto's op internet geplaatst.
"Deze publicatie maakt zijn privé-papieren gratis beschikbaar voor de hele wereld, een berg aan notities, experimenten en de research achter zijn publicaties die de wereld veranderden", zei John van Wyhe, de directeur van het project.

Tot nu toe kon het archief wel ingekeken worden, maar enkel door wetenschappelijk onderzoekers.
AP
De verzameling omvat duizenden nota's en kladjes van zijn wetenschappelijjke werken, nota's van de wereldreis op het schip Beagle waar Darwin begon na te denken over de evolutietheorie, en zijn eerste twijfels over het permanente karakter van de soorten.

Ook de eerste versie uit 1840 van "On the Origin of Species", het basiswerk over de evolutie dat in 1859 verscheen, staat online maar eveneens een kookboek van Darwins vrouw Emma en een elementair recept om rijst te koken van Darwin zelf.

Daarnaast zijn er een boel foto's van Darwin en zijn familie, krantenknipsels, karikaturen en zelfs notities uit zijn jeugd over vogels.

Belangrijkste wetenschapper

Darwin was al bekend bij het grote publiek na de publicatie van "The Voyage of the Beagle". De publicatie in 1859 van "On the Origin of Species", na jaren van aarzelen, maakte van hem een van de belangrijkste wetenschappers aller tijden.
Belga
Maar de publicatie leidde ook tot een groot debat en een bittere openbare veroordeling door de Church of England, die het boek als ketters beschouwde.

"Darwin heeft ons begrip van de natuur voor altijd veranderd. Zijn papieren tonen hoe enorm gedetaileerd zijn onderzoek was", zei van Wyhe nog.

Het archief is te vinden op http://darwin_online.org.uk.