Op safari in Charleroi, de lelijkste EU-stad

zo 29/03/2009 - 13:27 Dit weekend vindt de eerste "city safari" plaats van Charleroi Avontuur. En hoewel Charleroi nu niet meteen een toeristische trekpleister is, zijn de safari's van dit weekend al volgeboekt.
Bij het horen van de naam Charleroi denken de meeste mensen aan corruptie, misdaad, werkloosheid en armoede en niet aan een gezellig gezinsuitstapje.

Dat is dan ook niet de bedoeling van de "city safari's", die op de website www.charleroiadventure.com aangeboden worden.

Tijdens de bustocht door de stad, die in een recente Nederlandse poll verkozen werd tot lelijkste stad van Europa, bezoekt men een "breed gamma aan wonderbaarlijke bezienswaardigheden in een van de meest geweldige industriesteden van Europa, in de meest interessante post-industriële regio van Europa".
Belga
Die gaan van de plaats waar de moeder van schilder René Margritte zelfmoord pleegde, over het beruchte huis van Marc Dutroux in Sars-la-Bussière (kleine foto) tot de meest deprimerende straat van België.

Ook een terril van een verlaten mijn en een authentieke verlaten mijnfabriek staan op het programma.

Het is echter niet al kommer en kwel, ook voor cultuur is er plaats in de vorm van een bezoek aan het Musée de la Photo, het kunstencentrum BPS22, het platenlabel en kunstencentrum Rockeril in een oude fabriek in Marchienne-au-Pont en het kunstencentrum Le Vecteur.

En om te bewijzen dat de organisatoren van de city safari Charleroi helemaal niet in een slecht daglicht willen plaatsen, kan men ook nog een t-shirt kopen met de tekst "ik hartje van Charleroi".