"Er zijn goeie zaken gebeurd, maar terugkeerbeleid is achilleshiel"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) en N-VA-Kamerlid Theo Francken hebben in "De zevende dag" gedebatteerd over het asielbeleid. "Er zijn een aantal goeie zaken gebeurd, maar het terugkeerbeleid heeft gefaald. Dat is de achilleshiel", zegt Francken.

De Block toont zich tevreden over haar beleid. "We hebben het terugkeerbeleid weer op poten gezet. De vrijwillige terugkeer is enorm verhoogd, tijdens mijn eerste jaar met meer dan 40 procent. de gedwongen terugkeer eveneens, met 30 procent."

"Mevrouw De Block heeft een aantal goeie dingen gedaan. Ik heb er geen moeite mee om dat toe te geven", opent Francken opvallend vriendelijk. Al zijn die verdiensten ook deels toe te schrijven aan de N-VA volgens hem.

"In de periode van lopende zaken hebben we voor het eerst de migratiewetten verstrengd, onder impuls van de N-VA, ook met Open VLD, en zonder de PS. Ik denk dat het de verdienste is van mevrouw De Block dat ze dat op een correcte en consequente manier heeft uitgevoerd."

Lof dus voor de staatssecretaris, maar niet voor alles. Want volgens Francken blijft het aantal mensen dat terugkeert veel te klein, ondanks de stijging. Het gaat maar over een paar duizend mensen op de 75.000 die een bevel krijgen om het land te verlaten. "95 procent van de mensen die zouden moeten terugkeren, blijft de facto hier. Dat zijn cijfers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen."

Het gaat dan over mensen die een bevel krijgen om binnen de 30 dagen het land te verlaten. De Block ontkent niet dat er nog steeds velen van hen "in de natuur verdwijnen", maar heeft het over ongeveer 90 procent en zegt dat een deel zich vaak later toch aanbiedt aan een terugkeerloket. Bovendien mogen gezinnen met kinderen gewoon niet opgesloten worden in een gesloten centrum.

Mogen geïntegreerde jongeren blijven van N-VA?

Francken wil dat wie meerdere keren een bevel krijgt om het land te verlaten naar een gesloten centrum wordt gebracht. Om het plaatsgebrek aan te pakken, wil hij een nieuw centrum bij bouwen en in tussentijd plaatsen huren in Nederland, waar er een overschot is. "Zoals we dat nu al doen bij Justitie."

Een andere "topprioriteit" van Francken is het sluiten van terugname-overeenkomsten met landen in de Maghreb (Marokko, Algerije, Tunesië). "Dat zijn de grote probleemlanden inzake criminele illegalen." Op dat vlak gebeuren al grote inspanningen, antwoordt De Block. "We zijn naar Algerije geweest, we hebben hier gesproken met de Marokkaanse regering. Dat heeft ertoe geleid dat wij in België vier keer zoveel mensen al hebben kunnen terugsturen dan Duitsland, dat zo'n akkoord heeft."

De Block benadrukt ook dat bijkomende plaatsen creëren heel duur is en dat er dankzij de ontradingscampagnes van de regering 40 procent minder mensen naar ons land komen. "Dat is een win-winsituatie, want die mensen moeten we nooit verwijderen", luidt het. "Het is niet zo eenvoudig als het lijkt", zegt ze ook aan Francken. "Ik heb een moeilijke taak gedaan op een eerlijke en respectvolle manier."

Het terugsturen van goed geïntegreerde jongeren, zoals er enkele gevallen waren de voorbije jaren, noemt Francken "geen prioriteit". Het beleid moet focussen op criminele illegalen, luidt het. Maar op de vraag of die geïntegreerde jongeren dan mogen blijven van de N-VA (en er dus iets verandert aan het beleid), is het antwoord vaag. "Als ze voldoen aan de vastgelegde criteria", zegt Francken. "Dat is hoe het nu is, er gaat niets veranderen dan", antwoordt De Block.

Meest gelezen