"17 op 20 voor dit Vlaamse regeerakkoord"

Ondernemersorganisatie Voka is bijzonder te spreken over het Vlaamse regeerakkoord dat vanmiddag werd voorgesteld door de toekomstige coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD. Voor Voka verdient het akkoord een 17 op 20.

"Dit zal mensen en bedrijven de nodige extra zuurstof geven", zegt Voka-voorzitter Michel Delbaere. "De mensen komen opnieuw centraal te staan. Overbodige en dure structuren worden ingeperkt of afschaft", zegt Delbaere.

Voka is blij over de afslanking van de provincies, het "provincievrij" maken van de grote steden Antwerpen en Gent en het snoeien in het aantal Vlaamse entiteiten, dat daalt van 88 naar 66. De ondernemersorganisatie is ook blij dat het masterplan onderwijs wordt uitgevoerd "en dat de tussenschotten tussen aso, tso en bso sneuvelen".

Voka juicht ook toe dat de vele doelgroepkortingen op loonlasten worden toegespitst op ouderen, jongeren en personen met een handicap en dat de activering van werklozen wordt uitgebreid tot 65 jaar.

Toch ziet Voka ook minpunten. "Het akkoord is qua cijfers vrij vaag. Zeker bij dergelijke ambities is het ook goed meteen een overzicht te hebben van wat men nu precies wil investeren en waar men minder wil uitgeven. Ook de ambities in het doelgroepenbeleid en in de zorg gaan minder ver dan wat wij voorop gesteld hebben".

"Goede focus op economie en ondernemerschap, maar nog geen lastenverlaging"

Ook ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden op de economische focus van het Vlaams regeerakkoord, maar betreurt het uitblijven van een loonkostenverlaging. Unizo vreest ook dat de gemeenten de belastingen gaan verhogen.

"Het regeerakkoord bundelt een aantal concrete maatregelen met betrekking tot economie en innovatie waar Unizo naar uitkijkt. Zo voorziet de tekst een doorbraak van het innovatiebeleid naar kmo's , de uitbreiding van de winwinlening en de aansluiting ervan op crowdfunding. Daarnaast wordt het Participatiefonds op Vlaams niveau sterk uitgebouwd. Ten slotte wordt de steun voor handelaars die getroffen worden door openbare werken hervormd. De sluitingsverplichting om in aanmerking te komen voor de subsidie zal niet langer van toepassing zijn", luidt het.

Unizo is ook beducht voor belastingverhogingen van de gemeenten, en vindt het jammer dat het akkoord geen nieuw fiscaal pact voorziet. De organisatie vindt het ook jammer dat het regeerakkoord de kans niet grijpt om de vrijstelling van successierechten bij familiale vererving opnieuw in te voeren.
Het regeerakkoord biedt volgens de organisatie "geen soelaas voor de oplossing van de loonkostenhandicap". "Een omvangrijke lastenverlaging voor ondernemingen moet nu de absolute prioriteit worden van de federale regering die nu gevormd wordt".

"Streefdoel blijft kwaliteitsvol leven voor alle mensen"

Beweging.net, het vroegere ACW, reageert "hoopvol" op het Vlaams regeerakkoord. De toetssteen bij de uitvoering van het akkoord is of een maatregel "sociaal, efficiënt en verantwoord" wordt vormgegeven.

"Ons streefdoel is en blijft een kwaliteitsvol leven voor alle mensen", zegt beweging.net-voorzitter Patrick Develtere. 'Elke maatregel zullen we in dat licht bekijken, want de komende maanden en jaren zal blijken hoe een maatregel concreet wordt uitgewerkt. Elke maatregel kan op een sociale, efficiënte en verantwoorde manier worden vormgegeven, of op een harde, onverantwoorde asociale manier. Een lastenverlaging is nodig en er moet bespaard worden, maar wij vinden het vanzelfsprekend om dat op een verantwoorde, sociaal-rechtvaardige en doordachte manier te doen."

Daarnaast is ook een "stevige federale regering nodig" om de zesde staatshervorming goed te kunnen uitvoeren en "de rol en positie van Vlaanderen in Europa en in de wereld te behouden en te verstevigen", zo benadrukt beweging.net.

Ongerustheid bij ACV

De christelijke vakbond ACV toont zich ongerust over het Vlaamse regeerakkoord, dat nog veel onduidelijkheden bevat. "The proof of the pudding is in the eating", aldus voorzitter Marc Leemans.

De vakbond stelt vast dat de regering zich als ondernemersvriendelijk profileert. "Zal de regering dan niet werknemersvriendelijk zijn?", vraagt Leemans zich af.
Ongerustheid is er onder meer over de gemeenschapsdienst die weer de kop opsteekt voor werklozen. De vakbond waarschuwt ook dat het "geen optie is om groei te creëren door te snijden in sociale welvaart en welzijn, of door collectieve diensten af te bouwen".

"Er is toch ongerustheid. Wat zullen al die maatregel nu precies betekenen", vraagt Leemans zich af. Hij verwijst naar de wijziging in de kinderbijslag. "Er is sprake van sociale correcties. Gaat het dan om gezinnen met veel kinderen, of gaat het over inkomen?". Het blijft dus voor de vakbond afwachten wat de regering concreet gaat doen.

ABVV ziet enkele fundamentele sociale pijnpunten

Het Vlaamse ABVV ziet in een eerste lezing van het Vlaams regeerakkoord enkele fundamentele sociale pijnpunten. De vakbond eist dat dit via overleg wordt bijgestuurd, aldus algemeen secretaris Caroline Copers.

Zo vraagt de vakbond zich af wat tegenover de ambitie staat van de regering om zich ten dienste te stellen van de ondernemingen. Met de rechten van werknemers wordt alvast minder zorgvuldig omgesprongen, aldus het Vlaamse ABVV, onder meer verwijzend naar het verlies van rechten voor oudere werknemers uit de zorg.

Voor de vakbond is gemeenschapsdienst voor werklozen alvast uitgesloten als passend werkaanbod. "Werkzoekenden activeren tot 65 jaar is absurd op een ogenblik dat 50-plussers nauwelijks kansen krijgen op de arbeidsmarkt," stelt Caroline Copers ook.
De vakbond mist een ambitieus armoedebestrijdingsbeleid en een herverdelend fiscaal beleid.

"Het Vlaams ABVV eist in elk geval dat er meer transparantie komt over het financiële plaatje en dat de genoemde pijnpunten via sociaal overleg worden aangepakt", klinkt het.

Meest gelezen