Fiscale hervorming en jobcreatie voor Brussel

De 6 partijen die de Brusselse regeringsonderhandelingen hebben gevoerd (PS, CDH, FDF, SP.A, CD&V en Open VLD), willen arbeid minder belasten en vastgoed meer. Er is ook een plan om meer jongeren aan het werk te krijgen. Dat staat te lezen in het Brusselse regeerakkoord dat vandaag is voorgesteld.

De sfeer was erg positief en bij momenten zelfs uitgelaten bij de voorstelling van het regeerakkoord voor een nieuwe Brusselse formatie deze namiddag.Ā Co-informateurs Laurette Onkelinx (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD) namen de woorden "historisch" en "erg ambitieus" in de mond.

Een van de belangrijkste punten is de fiscale hervorming die de Brusselse regering wil doorvoeren, meer concreet een "kleine verschuiving" van belastingen van arbeid naar vastgoed. De onroerende voorheffing zou "lichtjes" verhoogd worden, aldus Vanhengel, maar anderzijds worden twee taksen afgeschaft die enkel in Brussel voorkomen: een forfaitaire gewesttaks en een agglomeratietaks van 1%.

Tegelijk zouden jonge gezinnen die een woning in het gewest willen kopen, aangemoedigd worden door een verlaging van de registratierechten. Eerder had een bron binnen de onderhandelingen gezegd dat "wie in Brussel vastgoed heeft, maar daar niet woont, meer zal moeten bijdragen". het zou dan gaan om werknemers van internationale instellingen en eigenaars van buiten het gewest.

Hoe dan ook zal er een jaar lang over de plannen overlegd worden met fiscalisten en de gemeenten. In 2016 zouden de plannen dan voorgelegd worden en vanaf 2017 in werking treden, plant Vanhengel.

"Instapcontract" voor werkloze jongeren

Werkgelegenheid en vooral de jeugdwerkloosheid was hƩt campagnethema voor de Brusselse verkiezingen. Vooral jeugdwerkloosheid blijkt een groot probleem dat de nieuwe regering in het Hoofdstedelijk Gewest wil aanpakken.

In het regeerakkoord worden verschillende begeleidingstrajecten voorzien voor de naar schatting 6.000 jongeren per jaar die 6 maand na het afstuderen nog geen werk hebben gevonden. Zo is er sprake van extra opleidingen en stages. Een groot deel daarvan kan betaald worden met Europees geld. Daarnaast is er ook een "instapcontract" voor (laaggeschoolde) jongeren die na 18 maanden nog steeds geen werk hebben gevonden. Werkgevers in de privƩsector die in dat kader jongeren aannemen, zullen daarvoor een subsidie krijgen, maar ook de overheidsdiensten zullen zulke contracten aanbieden.

De nadruk wordt dus gelegd op de activering van jongeren en langdurig werklozen, eerder dan op het verminderen van de uitkeringen en er zal geĆÆnvesteerd worden in de begeleiding van werklozen. Daarvoor zouden de 3 arbeidsdiensten - Actiris, Bruxelles-Formation en VDAB - nauwer gaan samenwerken, maar Laurette Onkelinx wil ook een nauwe samenwerking met de ondernemingen en de vakbonden.

Mobiliteit en standsvernieuwing

Nog in het regeerplan vallen de forse investeringen in mobiliteit en dan vooral het openbaar vervoer op. Brussel wil de metro-, bus- en tramlijnen fors uitbreiden om de verkeerschaos op te lossen.Ā 

Tegelijk moet er geĆÆnvesteerd worden in tien nieuwe wijken om de verwachte bevolkingsaangroei op te vangen, maar moet er ook geld gaan naar achtergestelde wijken in het gewest. Zo zouden er onder meer 6.500 nieuwe sociale woningen in Brussel gebouwd worden.

Meest gelezen