Van Rooy: "Uiteraard is de islamitische cultuur minderwaardig aan de onze"

"De islam is een fundamenteel onderdeel van de islamitische cultuur en propageert waarden die haaks op al onze westerse vrijheden staan." Zo reageert Vlaams Belang-kandidaat voor het Europees Parlement Sam van Rooy op de uitspraken van PVV-lijsttrekker Marcel de Graaff in Nederland die op de televisie stelde dat de Marokkaanse cultuur "minderwaardig" is. De twee partijen hopen na 25 mei één fractie in het Europees Parlement te vormen.

De Graaff deed zijn uitspraken gisteren in het programma "EenVandaag" op Nederland 1. Op de vraag of hij de Marokkaanse cultuur minderwaardig aan de Nederlandse acht, antwoordde de PVV-lijsttrekker voor het Europees Parlement volmondig "ja". "Op het moment dat iemand ongelovig, afvallig of vrouw is, dan ben je in de ogen van de islamitische cultuur minderwaardig", verduidelijkte hij zijn standpunt. "Dat kan ik niet rijmen met westerse waarden."

Via Twitter liet de 1e opvolger voor Vlaams Belang bij de Europese verkiezingen Sam van Rooy vanmorgen weten dat hij die uitspraken onderschrijft, zij het met enige nuance. "Ik zou het niet hebben over de Marokkaanse cultuur, maar wel over de islamitische. Uiteraard is die minderwaardig aan de onze."

"De islam is een fundamenteel onderdeel van de islamitische cultuur en propageert waarden die haaks op al onze westerse vrijheden staan, zoals scheiding tussen kerk en staat en gelijkheid van mannen en vrouwen. Alle westerse landen hebben de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. In de jaren 90 hebben de islamitische landen die rechten met de Caïroverklaring ondergeschikt aan de sharia verklaard."

"We moeten meer stelling durven innemen"

Hoe wil van Rooy deze visie dan implementeren als hij het tot in het Europees Parlement schopt? "We moeten het schenden van de mensenrechten blijven aankaarten. Als België een economische delegatie naar Saudi-Arabië stuurt en de vrouwen worden verplicht een hoofddoek te dragen, dan moeten we meer stelling durven innemen."

Samen met de PVV hoopt Vlaams Belang na de verkiezingen van 25 mei één fractie in het Europees Parlement te kunnen vormen. Ook andere extreemrechtse partijen zoals het Front National in Frankrijk, de FPÖ in Oostenrijk, de Zweden Demokraten en de Slowaakse Nationalistische Partij (SNS) zouden van die fractie deel gaan uitmaken.

Meest gelezen