"Quota zullen geen gelijkheid brengen"

Volgens N-VA-boegbeeld in Antwerpen Liesbet Homans kan enkel een verandering van cultuur meer vrouwen op belangrijke posities helpen. "De quota hebben hun nut bewezen maar zijn nu voorbijgestreefd", zo zei ze vanmorgen in "De zevende dag" in een debat met Marianne Thyssen van CD&V. Thyssen daarentegen vindt dat het verkeerd zou zijn om de quota op te heffen. "Hopelijk komt er ooit een tijd dat we erom lachen maar die is nu nog niet aangebroken."

Nu de verkiezingscampagne stilaan op gang komt, komt ook het thema van quota in de politiek weer naar boven. In "De zevende dag" kwamen de vrouwelijke kopstukken van CD&V en N-VA hun mening over quota voor vrouwen en de veralgemening van het ritsprincipe (waarbij een mannelijke en vrouwelijke kandidaat elkaar afwisselen, nvdr) toelichten.

Marianne Thyssen brak meteen een lans voor het voortbestaan van de quota. "Het liefst van al zou ik willen dat de quota niet nodig waren. Maar in bijna alle sectoren zijn vrouwen heel erg ondervertegenwoordigd aan de top."

"Quota zijn een kwestie van rechtvaardigheid zodat mannen en vrouwen gelijkwaardig aan bod zouden komen. En het is ook een zaak van het benutten van talent. En dat kunnen we echt in alle sectoren gebruiken." Thyssen ziet de quota naar eigen zeggen vooral als een hefboom om andere zaken in beweging te zetten. "Quota mogen er nooit toe leiden dat een vrouw ergens komt omdat ze een vrouw is, maar ze moeten voorkomen dat een vrouw ergens niet komt omdat ze vrouw is."

"Eens strijd gestreden is, volgt aanvaarding"

Haar gesprekspartner Liesbet Homans was het daar niet mee eens. "De quota en het ritssysteem hebben hun nut bewezen, maar nu zijn ze voorbijgestreefd. Vrouwen moeten in het begin dubbel zo hard werken om au serieux genomen te worden, maar eens die strijd gestreden is, worden ze gewoon aanvaard", zei ze stellig. "Als het op basis moet van quota, dan zal er nooit gelijkheid zijn."

Volgens Homans zijn het niet de quota maar wel een andere cultuur en manier van denken die zullen leiden tot meer gelijkheid en gelijkwaardigheid. "Waarom beginnen vergaderingen van raden van bestuur altijd om 17 of 18 uur? Waarom kan dat niet beter afgestemd worden op het avondspits binnen het gezin en bijvoorbeeld pas om 20.30 uur zijn?"

Thyssen beaamde volmondig. Geen van beide vrouwen toonde zich overigens voorstander van een vroeger voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) om het ritsen op de hele kieslijst toe te passen. "Laat ons voortwerken met de quota die er zijn", stelde Thyssen, "en laat ons nu vooral niet overreglementeren."

Meest gelezen