"Dit is slechtste wat De Wever kon overkomen"

De krantencommentaren zijn allemaal lovend voor de goeie resultaten die de N-VA heeft bereikt gisteren, maar beseffen ook dat de weg die komt zeker niet over rozen zal lopen. "Deze uitslag is misschien de slechtste die De Wever kon overkomen", klinkt het.

"De kiezer heeft de teerlingen geworpen, maar de buit is nog niet binnen. Het werk begint pas", schrijft Paul Geudens in Gazet van Antwerpen. "Het is allerminst zeker dat de N-VA zowel in de Vlaams als in de federale regering zal zitten, laat staan dat ze die kan leiden. Daarvoor zijn bondgenoten nodig en die zijn wellicht moeilijk te vinden."

Bart Sturtewagen gaat zelfs verder in De Standaard door deze uitslag misschien "het slechtste wat De Wever kon overkomen" te noemen. Hij verwijst onder meer naar het feit dat CD&V "door de kiezer niet gedwongen wordt om de logische Vlaamse coalitie te vormen".

Het wordt volgens Sturtewagen voor De Wever ook niet gemakkelijk om Franstalige partners te vinden. "De PS houdt beter stand dan verwacht tegen de uiterst-linkse PTB. Ook de MR doet het goed en kan in Brussel opnieuw een tandem vormen met het FDF, dat bemoeilijkt een vrijage van de N-VA met de Franstalige liberalen." Hij besluit door te stellen dat geen enkele Franstalige partij het risico kan nemen om als verrader aan de start te moeten komen.

"Danst CD&V mee of niet?"

"Als zijn triomf van vier jaar geleden al historisch heette, hoe omschrijf je dan de monsterscore die hij gisteren boekte", vraagt Jan Segers zich af in Het Laatste Nieuws. “Geen andere partij reikt in Vlaanderen of België nog tot de schouders van zijn N-VA. De logica dicteert dat De Wever dat overwicht nu omzet in een Vlaamse én een federale regering die rechtsaf draaien, gesteund door Didier Reynders. Maar het blijft mathematisch mogelijk om zonder N-VA te regeren."

Voor Bart Eeckhout van De Morgen is het vooral de vraag of CD&V wil meedansen of niet. "CD&V is dan ook de eerste "logische partner" die N-VA-voorzitter De Wever in zijn overwinningsspeech beoogde", schrijft hij. Ook de liberalen mogen vandaag volgens Eeckhout een telefoontje van De Wever verwachten. "Al valt in zo’n "logisch" centrumrechtse coalitie nog wel wat uit te praten. De partijen zitten niet op dezelfde lijn voor het Oosterweeldossier en de onderwijshervorming."

Ook voor Eric Donckier van Het Belang van Limburg heeft de CD&V de sleutel in handen. "Het is vooral uitkijken naar wat Wouter Beke uiteindelijk doet. Hij heeft de sleutel in handen voor zowel de Vlaamse als de federale regeringsvorming. Hij moet kiezen tussen De Wever of Di Rupo."

"N-VA zuigt verkeerde partijen leeg"

"Winnen volstaat niet", beseft ook Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad. "Maandenlang werd de kaap van 30 procent als de magische grens voorgesteld. Als de partij die nam dan zou ze bij de formatie incontournable worden. Gisteren ging de partij vlotjes over de lat, om vervolgens te constateren dat het toch niet genoeg was", schrijft ze.

Volgens Van Impe is het fout gelopen doordat de N-VA de verkeerde partijen heeft leeggezogen. "30 procent was voldoende als Open VLD en CD&V serieuze klappen kregen, maar N-VA haalde vooral LDD en het VB leeg en die procenten leveren op het schaakbord van de formatie veel minder op."

"Hoe duidelijk de overwinning van de N-VA ook is, of de partij ook echt de kans zal krijgen om een federale regering te vormen, is zeer de vraag. De N-VA is immers niet incontournable geworden. De aftredende regeringspartijen CD&V, Open VLD en SP.A houden stand", schrijft Isabel Albers in De Tijd. "Ze leken niet onder de indruk van de verpletterende score van de N-VA. Zij hebben immers zelf niet verloren, en dat is psychologisch belangrijk om eventueel toch voort te doen."

Meest gelezen