Waals Parlement

De inwoners van Wallonië kiezen op 7 juni 75 vertegenwoordigers voor het Waals Parlement. Zij zitten ook in het Parlement van de Franse Gemeenschap.
Het Waals Gewest, dat ook het grondgebied van de Duitstalige Gemeenschap omvat, heeft sinds 1975 een eigen parlement en regering. In het Waals Parlement zitten 75 rechtstreeks gekozen vertegenwoordigers. Zij zitten ook in het Parlement van de Franse Gemeenschap.

Sinds 1981 heeft het Waals Gewest ook een eigen regering. Die bestaat maximaal uit negen leden. Drie regeringsleden zitten eveneens in de regering van de Franse Gemeenschap. Beide regeringen worden sinds vorig jaar geleid door dezelfde persoon, in casu Rudy Demotte. Dat past in het plan om ook in Wallonië gewest en gemeenschap meer op elkaar af te stemmen.

Blijft de PS de grootste?

De PS is de grootste partij in het Waals Parlement. Ze veroverde in 2004 34 zetels in het Waals Parlement. De liberale concurrent MR heeft er 20. Het CDH bemant 14 zetels, Ecolo 3 en het Front National 4.
In het Waals Gewest is het uitkijken naar de bikkelharde strijd tussen de MR en de PS om de grootste te worden. MR-voorzitter Didier Reynders heeft nog niet verteerd dat zijn partij na de regionale verkiezingen in 2004 uit de Waalse en Brusselse regering werd geknikkerd door de PS, en zint nu op wraak. Reynders maakte zich de afgelopen jaren erg onpopulair bij de Franstalige socialisten, onder meer door via zijn poulain Olivier Chastel het ene na het andere schandaal van de PS in Charleroi op te diepen.

Hij beukte ook te pas en te onpas ongenadig in op Franstalige socialisten: zij hadden van Wallonië een achtergesteld gewest gemaakt. Bij de verkiezingen van 2007 wierp die strategie duidelijk vruchten af: de MR slaagde erin om de PS te verdringen als grootste partij. Maar daar bleef het dan ook bij, want de Franstalige socialisten werden - zeer tegen de zin van Reynders - wel opgenomen in de federale regering. En Reynders zelf schopte het niet tot premier.

De vraag is nu of de MR er deze verkiezingen in zal slagen om op de regionale niveaus de Franstalige socialisten buitenspel te zetten. Reynders heeft intussen zo veel mensen voor het hoofd gestoten dat zijn partij geïsoleerd staat in het Franstalige landsgedeelte, terwijl de PS en het CDH intussen steeds stevigere banden smeden. Een rooms-rode coalitie, eventueel aangevuld met een vleugje groen, lijkt dan ook een meer voor de hand liggend scenario.

Meest gelezen