Legislatuurparlement

De regionale parlementen zijn legislatuurparlementen. Dat betekent dat ze niet voortijdig kunnen worden ontbonden, maar telkens hun volledige termijn van vijf jaar moeten uitdoen. Het federale parlement kan wel voortijdig naar huis worden gestuurd.
De dag na 7 juni staat alvast één ding vast: de volgende Vlaamse verkiezingen komen er in 2014. Er kunnen geen vervroegde verkiezingen plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer de regering valt. In het federale parlement kunnen de volksvertegenwoordigers wel vervroegd naar huis worden gestuurd.

Toen men de werking van het Vlaams Parlement (die toen nog Raad heette) vastlegde in het begin van de jaren 80, besliste men dat een val van de regering niet een voortijdige ontbinding tot gevolg kon hebben. De Belgische politiek kende rond die periode een grote mate van instabiliteit. Tussen 1977 en 1981 waren er maar liefst vier verkiezingen en zeven regeringen.

Om die chaos op het Vlaamse niveau te vermijden, besloot men voor een legislatuurparlement te kiezen. De eerste rechtstreekse verkiezing van het parlement vond plaats in 1995 en in 1999 legde men die termijn vast op vijf jaar.

Een constructief ontslag

Wat gebeurt er dan mocht een Vlaamse regering toch zijn ontslag indienen? Dan moeten de parlementsleden een “constructieve motie van wantrouwen” indienen. Daarmee stemmen ze een regering weg, maar stellen ze meteen ook een andere voor. Zo kunnen de parlementsleden hun termijn uitdoen.

Al een paar jaar gaan er hier en daar stemmen op om de verkiezingen in België te laten samenvallen. Zo moet de kiezer niet om de twee jaar naar de stembus gaan en vermijd je ook dat politici bij elke verkiezing van het ene naar het andere parlement springen. Maar dan zal ook het federale parlement een legislatuurparlement worden met een termijn van vijf jaar. Een andere optie is de termijn voor het Vlaams Parlement terugbrengen tot vier jaar. Aan iets zal men niet kunnen morrelen: de termijn voor het Europees Parlement. Die ligt immers vast op vijf jaar.

Meest gelezen