Executieve

Vlaanderen heeft pas een eigen regering – aanvankelijk executieve - sinds 1981. Tot dan werden "Vlaamse" beslissingen uitgevoerd door de federale regering.
De Vlaamse regering bestaat maximaal uit 11 leden. Minstens een van hen moet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen. Hij of zij is enkel bevoegd voor gemeenschapsaangelegenheden omdat hij niet in het Vlaams Gewest woont, maar wel tot de Vlaamse Gemeenschap behoort.

De Vlaamse regering wordt niet rechtstreeks verkozen. Het zijn de Vlaamse volksvertegenwoordigers die de regering samenstellen. Enkel de minister-president moet zijn eed afleggen voor de koning. Zijn collega-ministers doen dat in de handen van de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Voorzitter (minister-president) Vlaamse executieve (Vlaamse regering vanaf 1993):

Gaston Geens (CVP)                 1981 – 1992
Luc Van den Brande (CVP)       1992 – 1999
Patrick Dewael (VLD)                 1999 - 2003
Bart Somers (VLD)                      2003 - 2004
Yves Leterme (CD&V)                 2004 - 2007
Kris Peeters (CD&V)                    2007 - 2009

Van Leterme I naar “Peeters IV”

Yves Leterme (CD&V) kwam na de verkiezingen van 2004 aan het hoofd te staan van een regering van christendemocraten, liberalen en socialisten. Die ploeg werd de voorbije jaren verschillende keren fiks door elkaar geschud. Slechts 5 van de 10 ministers halen de eindmeet in dezelfde functie waarmee ze zijn gestart: Kathleen Van Brempt en Frank Vandenbroucke (beiden SP.A), Dirk Van Mechelen en Marino Keulen (beiden Open VLD) en Bert Anciaux, al wisselde hij wel van partij.
  juli 2004 juni/juli 2007  oktober 2007
september 2008 januari 2009
Minister-president, Landbouw, Zeevisserij, Plattelandsbeleid, Havens en Insitutionele Hervormingen Yves Leterme (CD&V) Kris Peeters (CD&V) Kris Peeters (CD&V) Kris Peeters (CD&V) Kris Peeters (CD&V)
Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Inge Vervotte (CD&V) Steven Vanackere (CD&V) Steven Vanackere (CD&V) Steven Vanackere (CD&V) Veerle Heeren (CD&V)
Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters (CD&V) Hilde Crevits (CD&V) Hilde Crevits (CD&V) Hilde Crevits (CD&V) Hilde Crevits (CD&V)
Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel Fientje Moerman (Open VLD) Fientje Moerman (Open VLD) Patricia Ceysens (Open VLD) Patricia Ceysens (Open VLD) Patricia Ceysens (Open VLD)
Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) Geert Bourgeois (N-VA) Geert Bourgeois (N-VA) Kris Peeters (CD&V) Kris Peeters (CD&V)
De regering-Leterme houdt goed stand tot de federale verkiezingen van 2007. Dan slaagt de CD&V’er erin paars ook federaal te breken. Hij wordt premier en neemt zijn beschermelinge Inge Vervotte mee naar het federale niveau. In de Vlaamse regering wordt Kris Peeters gepromoveerd tot minister-president. Steven Vanackere en Hilde Crevits schoppen het tot ministers en nemen de bevoegdheden van Vervotte en Peeters over.

In het najaar van 2007 komt minister Fientje Moerman (Open VLD) in het oog van een politieke storm terecht nadat haar voormalige kabinetschef Rudy Aernoudt heeft verklaard dat ze een goedbetaalde overheidsopdracht heeft toegewezen aan een bevriend expertenbureau. Moerman stapt op nadat de Vlaamse ombudsman zich in een rapport uiterst kritisch had uitgelaten over de toewijzing. Ze wordt vervangen door Patricia Ceysens.
In juli 2008 dient premier Yves Leterme zijn ontslag in bij de koning, na een zoveelste hoogtepunt in de communautaire crisis. De hete aardappel van de staatshervorming wordt doorverwezen naar de deelstaten in de vorm van "een dialoog van gemeenschap tot gemeenschap". De N-VA is not amused en eist garanties. De wegen van CD&V en N-VA scheiden: het kartel wordt opgeblazen en Vlaams minister Geert Bourgeois neemt ontslag. Zijn bevoegdheden komen in de portefeuille van Kris Peeters terecht.

Een aantal maanden later barst er opnieuw een politieke crisis los in de federale regering, deze keer door aanwijzingen van politieke beïnvloeding in de gerechtsprocedure rond het Fortis-dossier. Yves Leterme en Jo Vandeurzen zijn de enige ministers die opstappen. Een te bittere pil voor Inge Vervotte, die ook ontslag neemt. Steven Vanackere, die haar het jaar daarvoor in de Vlaamse regering opvolgde, doet dat nu ook in de federale regering. Veerle Heeren volgt hem op in de Vlaamse regering, die daarmee voor de zesde en laatste keer herschikt wordt.

Meest gelezen