Houdt coalitie CD&V-Open VLD stand in Hamme?

In Hamme gingen in 2006 na 12 jaar huwelijk CD&V en de SP.A uit elkaar, nadat CD&V op de verkiezingsdag zelf opvallend vlug een bestuursakkoord had afgesloten met Open VLD. Tot ontgoocheling en verbijstering van de socialisten, die zich bekocht voelden en meteen harde oppositie aankondigden.

Hamvraag op 14 oktober is dan ook of de huidige oranjeblauwe meerderheid er een tweede legislatuur zal bijdoen. Met zestien zetels (9 CD&V en 7 Open VLD) is die meerderheid momenteel behoorlijk groot, maar om deze coalitie voort te zetten, mogen nagenoeg geen zetels verloren gaan.

De sleutel van een mogelijke coalitievorming ligt wellicht bij de N-VA, die voor het eerst in Hamme met een eigen volledige lijst aantreedt. Jan De Graef (foto) is er lijsttrekker, maar net als in heel wat andere Vlaamse gemeenten rekenen Bart De Wever en de zijnen vooral op lijststemmen. Afgaand op de gemeenteoverstijgende prognoses mag de N-VA ook in de Wuitensgemeente meerdere zitjes in de gemeenteraad ambiƫren.

Wie verliest zetels?

Of zij die zetels zullen afsnoepen van de meerderheidspartijen, zal onder andere afhangen van de populariteit van de lijsttrekkers. Herman Vijt (CD&V-foto) volgde halfweg de legislatuur partijgenoot Paul Van de Casteele op als burgemeester. De Moerzekenaar is een verzoener en wordt in Groot-Hamme vooral geprezen om zijn minzaamheid, aanspreekbaarheid en duidelijke boodschappen zonder vage beloften.

Opmerkelijk op de tweede CD&V-plaats is OCMW-raadslid Kathleen De Bondt, die de schepenen voorafgaat. Helemaal achteraan de lijst staat een blok van jonge, ambitieuze kandidaten.

Open VLD schuift schepen voor Financiƫn en Ruimtelijke Ordening Frans Van Gaeveren naar voren als lijsttrekker. Zijn visie "Hamme 2020" is het uithangbord van zijn campagne. Met een mix van oude getrouwen, bekende Hammenaren en tal van nieuwelingen hopen de liberalen hun stemmenaantal te bestendigen.

Vlaams Belang, momenteel de grootste oppositiefractie, presenteert een onvolledige lijst met 17 namen. Van de vijf gemeenteraadsleden ontbreekt enkel Roland De Geest. Jaak Van Den Broeck is opnieuw lijsttrekker en gemeenteraadslid Jan De Beule duwt de lijst. Verwacht wordt dat VB enkele zetels zal moeten inleveren aan de Vlaams-nationalistische collegaā€™s van de N-VA.

Binnen de oppositie koestert de SP.A de grootste ambities. De socialisten verwijten de huidige meerderheid dat de belastingen te hoog zijn gebleven, ondanks de grote financiƫle reserve van de gemeente. Gemeenteraadslid Tom Vermeire voerde gedurende zes jaar een doordachte oppositie en werpt zich op als SP.A-kopman. Voormalig schepen AndrƩ Raemdonck duwt de lijst.

Geen kartel SP.A-Groen

Bij de recente jaarwisseling hielden de SP.A en Groen hun kartel boven de doopvont, maar deze verloving leidde niet tot een huwelijk. Nochtans bundelden beide partijen tot voor enkele maanden hun strijdpunten tegen de meerderheid.

Bij Groen hield gemeenteraadslid Hilde Van Cauteren het voor bekeken en nam Maartje Verschelden haar plaats in de gemeenteraad in. Toch zal niet zij de groen lijst aanvoeren, maar wel nieuwkomer Bart De Keyser. "Ouwe" getrouwe Agnes Ongena is lijstduwer.

Ook al gedurende bijna zes jaar mee op de groen-rode bres in de oppositie was Liesbeth Van der Henst, die met haar eenmansfractie afscheurde van Spirit onder de naam Hapropos. Die plaatselijke lijst treedt op 14 oktober niet meer aan, maar er komt wel een andere nieuwe partij op de proppen. Matthias Van Steen lanceerde op de valreep zijn PuurHams12, een libertijnse lijst met slechts vijf kandidaten. Meest opmerkelijke figuurĀ  is voormalig schepen voor FinanciĆ«n Guy Formesyn (ex-SP.A). Of deze kleine lijst met vijf kandidaten een zetel zal halen, valt te betwijfelen.

Jan Van De Velde

Meest gelezen