Bocholt belooft weinig verrassingen

In Bocholt worden weinig politieke verrassingen verwacht. Nieuwe Unie en de SP.A sloten na de verkiezingen in 2006 immers een pact voor twaalf jaar. De nieuwe politieke partij Via Bocholt probeert tegengewicht te bieden.

De verkiezingsuitslag in Bocholt kende in 2006 een vreemde wending. Achttien jaar lang zat Nieuwe Unie in de oppositie. CD&V en de SP.A bestuurden samen de gemeente. In 2006 keerde de socialistische partij CD&V echter de rug toe en besloot een samenwerking met Nieuwe Unie aan te gaan. Die laatste is met negen zetels de grootste partij, opgevolgd door CD&V met acht zetels, SP.A telt vijf zetels en Vlaams Belang één zetel.

Claessens wil aan het roer blijven

De samenwerking tussen Nieuwe Unie en SP.A was voor beide kopstukken Jean-Paul Peuskens (SP.A) en Jos Claessens (Nieuwe Unie) de enige manier om de burgemeestersjerp binnen te rijven. 

Afspraak was dat Jean-Paul Peuskens vier jaar burgemeester zou blijven. Daarna werd hij gedeputeerde van Toerisme en nam Jos Claessens de sjerp over. Claessens wil nu aan het roer blijven. "Ik heb niet zoveel jaren meer te gaan in de politiek, daarom zou ik de volgende legislatuur als burgemeester willen meemaken."

Liever burgemeester dan gedeputeerde

Maar ook Jean-Paul Peuskens wil graag opnieuw aan het hoofd van zijn gemeente staan. Hij trekt dan ook de SP.A-lijst. "Ik zou graag weer burgemeester worden, als ik daarvoor de kans krijg", zegt Peuskens. Hij vindt zijn job als gedeputeerde zeer boeiend. "Maar als burgemeester sta je toch nog iets dichter bij de mensen."

De twee sterke figuren zullen het na de verkiezingen onderling moeten uitvechten, want het akkoord dat destijds aangegaan is, blijft ook de komende zes jaar voortbestaan. ‘Tenzij de kiezer daar totaal anders over denkt’, zegt burgemeester Jos Claessens.

Nieuwe partij Via

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen werd in Bocholt een nieuwe partij uit de grond gestampt die het nodige weerwerk wil bieden aan de twee coalitiepartners. De ploeg bestaat uit mensen van CD&V met voormalig burgemeester Stijn Van Baelen, het vroegere Bokaal en onafhankelijken.

‘We willen een open beweging zijn waar iedereen welkom is. We willen geen anti-politiek voeren, maar onze eigen koers varen. Daarbij is inspraak van de inwoner zeer belangrijk", zegt Stijn Van Baelen van de partij. "We willen dan ook eerst naar de inwoners luisteren en zullen pas later een lijsttrekker bekendmaken." Intussen is unaniem Jos Plessers aangeduid als lijsttrekker.

Wat met de N-VA?

Net als in veel gemeenten is het ook in Bocholt afwachten hoe de N-VA zal scoren. Daar werd enkele maanden geleden een N-VA-afdeling opgestart. Een aantal mensen die vandaag nog in de Nieuwe Unie zitten, vooral voormalige Volksunie-gezichten, staan in oktober op de lijst van de N-VA.

Voormalig directeur van een secundaire school in Bree Jos Driesen trekt de lijst. Driesen was in de jaren 80 en 90 ook al kandidaat voor Gemeentebelangen en BK 2000 en haalde toen een goede score.

Ook Vlaams Belang heeft opnieuw een lijst in Bocholt. De partij heeft met Marcel Peeters momenteel één gemeenteraadslid. Hij zal dit jaar de lijst opnieuw trekken. "Uiteraard hopen wij op meer zetels. Wij zijn de partij die eerlijkheid in de politiek smeert."

Kizzy Van Horne

Meest gelezen