Meer recreatie en nieuwe gevangenis voor Kolonie

Wie Merksplas zegt, zegt "gevangenis" en "Merksplas Kolonie". Het is dan ook niet verwonderlijk dat zowel de gevangenis als de kolonie in Merksplas hoog op de agenda staan. Burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas) wil snel een nieuwe gevangenis in zijn dorp en de kolonie krijgt een recreatieve herbestemming.

De gevangenis in Merksplas kwam de voorbije jaren meermaals in het nieuws nadat een gedetineerde er de benen had genomen. Burgemeester Frank Wilrycx ziet maar één oplossing: er moet zo snel mogelijk een nieuwe gevangenis worden gebouwd in Merksplas. Volgens de huidige planning kan de nieuwe gevangenis openen in 2016. Dit moet volgens Wilrycx vroeger kunnen. De grond waar de nieuwe gevangenis moet komen, is immers al vrij.

In de marge van de nieuwe gevangenis vormt de herwaardering van de volledige site van Merksplas Kolonie een belangrijke uitdaging voor het toekomstige gemeentebestuur. De gemeente wil de komende jaren de recreatieve herbestemming van de voormalige landloperskolonie verder uitwerken. Zo wordt in 2013 de Landloperskapel in Merksplas Kolonie gerestaureerd. Het dak, met daarin de lichtstraat die over de volledige lengte van de nok loopt, wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

“Na de restauratie zal de kapel gebruikt kunnen worden als polyvalente zaal of evenementenhal”, voorspelt het bestuur.” De verschillende restauratiefases en de nieuwe invulling van de Kolonie zullen gespreid worden over tien jaar.

Fietspaden laten nog even op zich wachten

Op het vlak van verkeersveiligheid moet er binnen Merkplas werk worden gemaakt van een vrijliggend fietspad aan Koekhoven. Daar is reeds een intentie voor, maar de realisatie van dat fietspad is zeker niet meer voor deze legislatuur.

Ook de Steenweg op Beerse en de as Jaak Mertensstraat, Wijntuinstraat en Hofeinde schreeuwen om een veilig fietspad. “Dat is belangrijk voor iedereen die met de fiets naar sportcentrum ’t Hofeind rijdt”, zegt burgemeester Wilrycx. Voor deze locaties komt er deze legislatuur mogelijk nog wel schot in de zaak.

Elektriciteitsnet werd verkocht

Een van ingrijpendste beslissingen tijdens de aflopende legislatuur was de verkoop van het gemeentelijke elektriciteitsnet. De gemeente had AGEM in 2002 opgericht bij de liberalisering van de energiemarkten. Het autonome gemeentebedrijf stond in voor de elektriciteitsaansluitingen en voor het onderhoud van het elektriciteitsnet in Merksplas. AGEM was de laatste netbeheerder in Vlaanderen die in handen was van een gemeente, maar Merksplas zag zich genoodzaakt om heel het distributienet voor elektriciteit te verkopen.

"De opgelegde kosten vanuit de Vlaamse overheid, zoals groenestroomcertificaten, zouden het eigen beheer van het elektriciteitsnet onverantwoord duur maken", luidde het motief van burgemeester Wilrycx. "Zonder deze verkoop zouden de tarieven in Merksplas met 20 procent stijgen.”

Jef Van Nooten

Meest gelezen