België krijgt slechte punten van Europa

De Europese Commissie heeft pessimistische conjunctuurprognoses bekendgemaakt die er ook voor België weinig rooskleurig uitzien. De Belgische economie zal in 2012 met 0,9 procent groeien. En als er niet wordt bespaard, zal het begrotingstekort oplopen tot 4,6 procent. Meteen gooit Europa er een nieuwe deadline tegenaan: tegen midden december moeten er maatregelen zijn.
Europees commissaris Rehn komt met erg sombere prognoses.

België staat in het rapport van de Europese Commissie op een "zwarte lijst" samen met 4 andere landen.

Een economische groei van 0,9 procent, dat is minder dan verwacht. Bij de regeringsonderhandelingen onder formateur Elio Di Rupo (PS) circuleren ook al cijfers van 0,8 procent economische groei. De onderhandelaars mikken op een begrotingstekort van maximaal 2,8 procent voor 2012. De waarschuwing van de Europese Commissie is dus duidelijk: bij ongewijzigd beleid dreigt het begrotingstekort op te lopen tot 4,6 procent. Tegen midden december moéten er maatregelen zijn. Anders dreigt de commissie sancties te nemen.

Ook op andere vlakken krijgt ons land slechte punten: de staatsschuld zou in 2013 weer boven de 100 procent klimmen, door ontsporende lonen verliezen we aan concurrentiekracht, de markten verliezen vertrouwen.

De prognoses die de Commissie in mei nog bekendmaakte, waren nog iets optimistischer. Nu dreigt de hele Europese Unie op een recessie af te stevenen, als er niet snel ingrijpende maatregelen komen, zo stelt Europa.

De economie in de hele eurozone zou volgend jaar slecht 0,5 procent groeien, voor de hele EU is dat 0,6 procent. Die cijfers liggen dus nog lager dan voor België.

Premier Yves Leterme (CD&V) heeft al gereageerd op het Europese rapport. Hij roept de 6 onderhandelende partijen op zo spoedig mogelijk een akkoord te bereiken over de begroting samen met de sociaaleconomische hervormingen. Voor de premier is het belangrijk dat Europa geen sancties oplegt aan België voor een te hoog begrotingstekort. Daarom houdt de regering in lopende zaken de begroting verder in het oog, luidt het.

Meest gelezen