HOE ZIT DAT NU EIGENLIJK MET BHV?

Brussel-Halle-wat? De voorbije maanden was het overal: BHV of Brussel-Halle-Vilvoorde. Het probleem dat ervoor zorgde dat Yves Leterme meer dan één keer struikelde. Maar wat is er nu zo moeilijk aan BHV, en vooral: vanwaar komt het?

Sommigen denken het, anderen hopen het, maar Brussel-Halle-Vilvoorde gaat niet over de splitsing van België. Maar over wat dan wel? Om het goed te begrijpen keren we even terug in de tijd.

In 2002 maakte de toenmalige regering-Verhofstadt I nieuwe kieskringen: provinciale kieskringen. Alleen was er geen akkoord over wat ze met de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde zouden doen. In februari 2003 verklaarde het Grondwettelijk hof de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde ongrondwettelijk, omdat er sprake is van discriminatie.

Bijna alle provincies komen overeen met een kieskring maar dat is niet het geval als het gaat over Brussel-Halle-Vilvoorde. De provincie Vlaams-Brabant is opgesplitst in twee kieskringen:

1) de kieskring Leuven
2) de kieskring Halle - Vilvoorde, die bij de kieskring Brussel werd gevoegd.

Kan je nog volgen? Stem 18+ vroeg aan Tim Pauwels of hij de onduidelijkheid rond BHV voor eens en voor altijd uit de weg kon ruimen. Volgens Tim is hij daar goed in geslaagd.

Waarom is er dan sprake van discriminatie, zoals het Grondwettelijk hof zegt?

Op het kiesformulier in Halle-Vilvoorde staan Franstalige lijsten, terwijl dat gebied eentalig Nederlands is. Franstaligen uit Brussel, maar ook uit heel Wallonië (bij Europese en Senaatsverkiezingen) kunnen dus stemmen ronselen in Nederlandstalig gebied.

En omgekeerd kan het niet. Vlaamse partijen die opkomen in BHV kunnen geen stemmen halen over de taalgrens, bv. in Waals-Brabant, waar ook veel Vlamingen wonen. En dat is discriminatie volgens het Grondwettelijk Hof.

Michael wil uitleg van een specialist

5 maanden lang zocht Jean-Luc Dehaene naar een oplossing voor het probleem BHV. Hij is dus dé perfecte persoon om Michael uit te leggen hoe dat probleem in elkaar zit. Maar waar is hij?

De uitleg van De Vadder

"Een nieuwe stap in de staatshervorming" , wat bedoelt men daar precies mee? Ivan De Vadder heeft voor Stem 18+ nog eens zijn tekenbord bovengehaald om uit te leggen wat een staatshervorming is.

De uitleg van Terzake

Eentalig Halle-Vilvoorde losmaken van tweetalig Brussel en toevoegen bij de rest van Vlaams-Brabant, zoals bij alle andere provincies. En tweetalig Brussel wordt een aparte kieskring. Zo kunnen de Nederlandstaligen stemmen halen in Nederlandstalig gebied en Brussel, en de Franstaligen in Franstalig gebied en Brussel.

Hoe leggen politici het BHV-probleem uit?

Tim deed een rondje langs de politieke partijen en vroeg aan iedereen die hij tegenkwam om het probleem van BHV even te verduidelijken.

Meest gelezen