Veroordeling voor racisme

Het Vlaams Blok wordt in 2004 veroordeeld wegens racisme, maar enkele maanden later zien de andere partijen gebeuren wat ze gevreesd hadden: na het cordon sanitaire duwt de veroordeling de partij nog meer in een slachtofferrol. De dag na de Vlaamse verkiezingen worden de andere partijen met een kater wakker.

In april 2004 veroordeelt het hof van beroep in Gent drie vzw's van het Vlaams Blok voor inbreuken op de antiracismewet. Volgens het hof verlenen de vzw's hun medewerking aan een vereniging (Vlaams Blok) die systematisch aanzet tot discriminatie. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Liga voor de Mensenrechten hadden het proces aangespannen.

"U behandelt vreemdelingen als criminelen, boosdoeners, profiteurs, onintegreerbare fanatiekelingen en als een bedreiging van het eigen volk", zegt de Gentse rechter in het arrest. "Uit deze propagandastukken blijkt dat vreemdelingen op onweerlegbare en systematische wijze als zondebok worden bestempeld om zo stemmen te halen, verkozen te worden en op die manier zeer verstrekkende voorstellen ook in de praktijk om te zetten."

De partijtop van het Vlaams Blok reageert furieus op de uitspraak van de rechtbank. "Dit arrest is een politieke, crapuleuze aanklacht tegen het Vlaams Blok, op grond van citaten die uit de context zijn getrokken", zegt toenmalig partijvoorzitter Frank Vanhecke. De partij tekent hoger beroep aan bij het Hof van Cassatie, zodat ze nog onder de naam Vlaams Blok kan deelnemen aan de Vlaamse en Europese verkiezingen van juni 2004, anderhalve maand na het arrest.

Een op de vier stemt voor het Vlaams Blok

Bij de Vlaamse verkiezingen haalt de partij haar grootste succes sinds haar ontstaan. De partij haalt ruim 24 procent van de stemmen, een vooruitgang van 5 procent ten opzichte van de federale verkiezingen in 2003 en van 8 procent ten opzichte van de Vlaamse verkiezingen in 1999. Hoewel het kartel CD&V/N-VA de grootste fractie wordt in het Vlaams Parlement, boekt het Vlaams Blok de meeste winst. De partij krijgt 32 van de 124 zetels in het Vlaams Parlement.

"De veroordeling van het Vlaams Blok is vandaag tenietgedaan door de vele kiezers die voor het Vlaams Blok kozen", zegt Vanhecke achteraf. "Zij hebben de partij vrijgesproken." Volgens Vanhecke kunnen de Vlaams Blok-kiezers niet langer worden genegeerd. "Het wordt tijd dat de Wetstraat luistert naar de volksstraat." Hij nodigt informateur Yves Leterme van CD&V/N-VA uit om met zijn partij rond de tafel te gaan zitten, maar Leterme gaat daar niet op in.

Ook het voorstel om een minderheidsregering te vormen, eventueel met VLD-Vivant en vanuit de oppositie gesteund door het Vlaams Blok, vangt bot bij Leterme. Hij vormt een driepartijenregering van CD&V/N-VA, SP.A-Spirit en VLD-Vivant. Vlaams Blok-boegbeeld Filip Dewinter haalt zwaar uit naar Leterme, die hij de "kruiwagen van paars" noemt.

Meest gelezen