17 tot 23 augustus 1916: Italianen beëindigen succesvol offensief

De Italiaanse opperbevelhebber, generaal Cadorna, heeft een punt gezet achter het zware offensief aan de Isonzo. Voor het eerst hebben de Italianen terreinwinst geboekt, maar de verliezen zijn zeer zwaar.

Bij deze aanval, de zesde al in veertien maanden, hebben de Italianen meer terrein gewonnen dan in alle vijf voorgaande offensieven.

De Italianen bezetten nu een bruggenhoofd aan de oostkant van de rivier de Isonzo, met de stad Gorizia.

Ze zijn doorgedrongen tot op de noordelijke rand van de Karst, het rotsachtig hoogplateau dat uitloopt naar de havenstand Triëst en het Schiereiland Istrië, twee begeerde oorlogsdoelen van de Italianen.

Een Oostenrijks-Hongaarse militair geeft een brood aan een vrouw die gevlucht is uit het door de Italianen veroverde gebied. Beginfoto: Oostenrijks-Hongaarse militairen begraven hun doden (BildarchivAustria).

De gevechten aan de rotsflanken van de Karst hadden een hallucinant karakter. De lijken van de gesneuvelden moesten met een kabelbaan worden afgevoerd.

Aan de kust bij Monfalcone, aan de monding van de Isonzo, hebben de Italianen een kleine vooruitgang geboekt, maar de opmars in de richting van Triëst is al snel tegengehouden.

De Oostenrijks-Hongaarse artillerie heeft intussen zware verliezen toegebracht aan de Italianen. Die verliezen bedragen meer dan 50.000 man, waaronder 21.000 doden. Langs Oostenrijks-Hongaarse zijde zijn 42.000 man verloren.

Krijgsgevangen Italiaanse soldaten, zogenaamde Alpini (BildarchivAustria)

Troepen van het Oostenrijks-Hongaarse leger bouwen een kabelbaan in het hooggebergte om de frontlinie te bevoorraden (BildarchivAustria)

Oostenrijks-Hongaarse soldaten vlechten stroschoenen. Die werden gebruikt als overschoen in de sneeuw (BildarchivAustria)

Bulgaarse aanval in Griekenland

Het Bulgaarse leger heeft de grens tussen het bezette Servië en Griekenland overschreden en aan aanval ingezet op Florina.

Florina (Macedonisch: Lerin) ligt even over de Griekse grens en is bezet door Servische troepen die deel uitmaken van de Geallieerde legermacht in Saloniki.

Na enkele dagen zijn de Serviërs verdreven. De burgerbevolking is voor het grootste deel op de vlucht geslagen.

Vluchtelingen bij het station van Florina

Het Griekse garnizoen in de streek heeft niet ingegrepen. Griekenland houdt zich nog altijd neutraal.

De Bulgaarse aanval verloopt met Duitse steun en lijkt een reactie te zijn op de Frans-Britse aanval op Moina, aan de andere kant van de grens.

Bulgaarse troepen in een loopgraaf in het grensgebied

Massale opeising van textiel

De Duitse gouverneur-generaal von Bissing heeft de opeising bevolen van de voorraden die de Belgische textielhandelshuizen nog bezitten.

Het gaat om alle voorraden aan servetten, keukenhanddoeken en badhanddoeken van meer dan 60 stuks, ongeacht afmetingen of kleur, zakdoeken (meer dan 60 stuks), beddenlakens (meer dan 15 stuks), herenhemden (meer dan 30 stuks), enzovoort…

Het Duitse leger heeft immers heel wat stoffen nodig voor militair gebruik.

Enkele weken geleden had de bezetter het ‘Militärisches Textil-Beschaffungsamt‘ opgericht, aan wie elke handelaar tot in de kleinste details moest melden over welke voorraden hij beschikt. Van alles moest een staal worden geleverd.

Duitse militairen en enkele burgers bij treinwagons met in beslag genomen goederen ergens in België, klaar om naar Duitsland afgevoerd te worden

Het toen uitgedokterde bureaucratisch systeem voorzag dat de winkels een tiende van hun voorraden mochten behouden. Dat leverde onvoldoende op. Vandaar de nieuwe opeisingen.

De handelaars zouden worden vergoed op basis van de prijzen van de fabrikant. Maar sinds het begin van de oorlog ontvingen ze geen nieuwe textielwaren meer. Ze konden enkel bestaande voorraden opkopen, aan prijzen die fiks hoger waren.

De meeste winkels weten niet hoe ze het verder kunnen rooien. In de sector dreigen dan ook sluitingen en werkloosheid.

Vrouwen naaien zakken voor het Duitse leger in een fabriek in Brussel. Alle legers hadden een enorme behoefte aan met zand gevulde zakken voor de bouw van allerlei versterkingen.

Keizer jarig

Op 18 augustus heeft de Oostenrijks-Hongaarse keizer Frans Jozef zijn 86e verjaardag gevierd. Weinigen van zijn onderdanen hebben ooit een andere vorst gekend, want Frans Jozef is al 68 jaar aan de macht.

Overal is de keizer gevierd. Op de foto hier onder ziet u een fakkeltocht die ter ere van de jarige is uitgegaan in het stadje Villach (BildarchivAustria).

Weer actie op Noordzee

Nog geen twee maanden na de grote zeeslag bij Jutland is de Duitse marine opnieuw in actie geschoten.

In de avond van 18 augustus vertrokken drie slagschepen en twee slagkruisers vanuit Wilhelmshaven richting Engeland. De rest van de Hochseeflotte voer eveneens uit, maar bleef in de buurt van de haven.

De Britse admiraliteit was op de hoogte en sloeg alarm. Admiraal Beatty voer meteen vanuit Schotland met zes slagkruisers naar het midden van de Noordzee.

De "Westfalen"

De dag daarop kreeg een Duitse zeppelin de Britse slagkruisers in de gaten. Daarop gaf de Duitse admiraal Scheer zijn schepen bevel terug te keren.

Tot een treffen tussen de vloten is het niet gekomen. Wel hebben Duitse onderzeeërs twee lichte kruisers van de Royal Navy, de ‘Nottingham’ en de ‘Falmouth’, met torpedo’s doen zinken.

Anderzijds incasseerde het Duitse slagschip ‘Westfalen’ een torpedo uit een Britse duikboot, maar dat schip slaagde erin terug te keren.

Inspectie van een nieuw type reddingsband op een Brits hospitaalschip in 1916

Meest gelezen