22 tot 28 juni 1916: zwaar bombardement aan de Somme

Bij de Somme hebben de Britten en de Fransen een zeer zwaar bombardement ingezet op de Duitse linies. Alles wijst erop dat een aanval nakend is.

De Brits-Franse artillerie zette de zware beschietingen in op 24 juni en ze blijven voortduren.

Dat gebeurt in het frontgebied aan beide zijden van de Somme, tussen de weg Amiens-Bapaume (noordelijke oever) en Amiens-Péronne (zuidelijke oever).

De intensiteit is zo hoog dat er nu al meer dan 200.000 schoten per dag worden gelost. Een tactiek van “trommelvuur”, die eerder in februari door de Duitsers in Verdun werd gebruikt als voorbereiding voor hun offensief.

Tegelijk vallen Britse en Franse vliegtuigen systematisch de Duitse waarnemingsballons (de Drachen) in de sector aan.

Britse vliegtuigen schieten een Duitse observatieballon uit de lucht. Beginfoto: zware Britse howitzer in actie aan de Somme.

Oostenrijk-Hongarije overal teruggedrongen

Zowel aan het oostelijk als het zuidelijk front lijden de Oostenrijks-Hongaarse legers zware nederlagen.

In Noord-Italië hebben de Italianen de Oostenrijkers teruggedrongen uit het plateau van Asiago, dat die laatste vorige maand nog veroverd hebben. Het leger van aartshertog Eugen staat nu vrijwel op de posities in Trentino van voor het offensief.

Anderzijds hebben de Russen nu vrijwel de gehele Boekovina veroverd, in het oosten van Oostenrijk. Ze rukken opnieuw Galicië binnen.

Oostenrijks-Hongaarse soldaten in hun loopgraaf in Galicië, die net zwaar bestookt is door de Russische artillerie

De Oostenrijkse bevelhebber aartshertog Eugen en zijn staf

Duitse keizer bezoekt abdij Maredsous

De Duitse keizer Willem II heeft een bezoek gebracht aan de bekende benedictijnerabdij van Maredsous bij Dinant.

De keizer had zichzelf uitgenodigd, maar de abt van Maredsous weigerde hem te ontvangen. Die abt is de Ierse benedictijn Dom Columba Marmion, een gezaghebbend katholiek schrijver, die goed bevriend is met kardinaal Mercier.

Dom Marmion verbleef begin dit jaar een tijd in Ierland en had de grootste moeite om een Duits inreisvisum te krijgen om (via Nederland) naar Maredsous terug te keren. Hij is er ook niet over te spreken dat enkele van zijn monniken in Duitsland zijn opgesloten.

Abt Marmion en zijn vriend kardinaal Mercier

Het was de prior van de abdij die de ongevraagde gast rondleidde. Hij liet hem niet meer zien dan wat gewone bezoekers te zien krijgen.

De - protestantse - keizer liet de prior weten dat hij in Duitsland de beschermheer van de benedictijnen is en dat hij in België zou zijn tussengekomen om de jezuïeten te beschermen tegen plundering.

Keizer Willem bezocht dezer dagen ook het kasteel van Bouillon. Samen met zijn architect Bodo Ebhart onderzocht hij de mogelijkheden om de oude burcht te restaureren ( foto Albums Valois, BDIC)

Meteen daarna bracht de keizer een soortgelijk bezoek aan de nabijgelegen benedictessenabdij van Maredret. Daar zou hij een ijzig gesprek hebben gevoerd met de abdis, Agnès de Hemptinne.

Toen hij haar op het einde vroeg hem niet te vergeten in haar gebeden, zou de abdis dubbelzinnig geantwoord hebben: “Wij bidden voor iedereen, Sire, opdat iedereen in de eeuwigheid de plaats krijge die hem toekomt."

Copyright Frédéric Pauwels/ HUMA

De Benedictessen van Maredret zetten de middeleeuwse traditie van handgeschreven en rijk versierde handschriften voort. Tijdens de Eerste Wereldoorlog schreven ze de herderlijke brief van kardinaal Mercier, 'Vaderlandsliefde en standvastige lijdzaamheid", uit. De illustraties verwijzen allen naar oorlogsgebeurtenissen, deze naar de onderwaterzetting van de IJzervlakte.

Veel burgerdoden bij bombardement Karlsruhe

Franse vliegtuigen hebben op 22 juni een bombardement uitgevoerd op de Duitse stad Karlsruhe.

Daarbij vielen veel burgerslachtoffers. Volgens officiële bronnen zijn er 117 doden en 140 zwaargewonden gevallen.

Het aantal slachtoffers is zo hoog omdat een deel van de bommen terechtkwamen op en bij een circustent waar net een voorstelling bezig was.

Wat het Franse doelwit was, is niet erg duidelijk. Wellicht was er gewoon sprake van een wraaakactie na een gelijkaardig Duits bombardement op Bar-le-Duc.

Frans schilderij van het bombardement op Karslruhe

De collectieve begrafenis van een deel van de slachtoffers

Duitsland speelt de tragische gebeurtenis uit in de propaganda-oorlog. "De menselijkheid van de Entente" is de titel van deze karikatuur, met Marianne als helper van de man met de zeis.

Duitse socialist Liebknecht veroordeeld

In Berlijn heeft een krijgsraad de extreem-linkse politicus Karl Liebknecht wegens “verraad, ongehoorzaamheid en weerstand tegen het staatsgezag” veroordeeld tot 2,5 jaar opsluiting.

Liebknecht is parlementslid maar is formeel ook als militair onder de wapens geroepen. Daardoor kon hij gestraft worden voor zijn toespraak op een anti-oorlogsbetoging op 1 mei.

Tijdens zijn proces zijn 50.000 arbeiders in Berlijn in staking gegaan. De staking verliep zonder steun van de grote vakbonden, die aanleunen bij de sociaaldemocratische partij SPD.

Liebknecht, wiens vader zelf nog de SPD gesticht heeft, is al eerder uit de partij gezet. Hij leidt nu de revolutionaire “Spartacusgroep”.

De aanhouding van Karl Liebknecht op 1 mei in Berlijn

Duitse handelsonderzeeër naar Amerika

In Bremen is de allereerste handelsonderzeeër, de ‘Deutschland’, vertrokken voor een reis naar de Verenigde Staten.

De ‘Deutschland’ is eigendom van een Duitse commerciële rederij. Ze heeft een bemanning van 29 koppen en kan 700 ton vracht vervoeren.

Het is de bedoeling om hiermee de blokkade van de Britse vloot te omzeilen. De onderzeeër zal daarvoor slechts op een klein deel van het traject onder water moeten varen.

De "Deutschland in Londen na de oorlog. Nadat Amerika in de oorlog trad, werd handel helemaal onmogelijk, en de duikboot ingelijfd in de militaire Duitse vloot, omgedoopt naar U 155.

Voor deze eerste reis neemt de ‘Deutschland’ 163 ton mee: chemische verfstoffen en geneesmiddelen, goederen die met grote winst in Amerika kunnen worden verkocht. Verder ook post.

Voor de terugreis zouden grondstoffen worden vervoerd die door de blokkade in Duitsland vrijwel onvindbaar zijn geworden, zoals rubber, tin en nikkel.

Daardoor zou deze eerste "Handels-U-Boot" meteen een zeer winstgevende zaak worden. Een tweede dergelijke onderzeeër, de "Bremen", komt binnenkort in de vaart.

Foto van het interieur van de Deutschland

Griekenland bindt in

Griekenland heeft een nieuwe regering. Ze wordt geleid door de 60-jarige oud-premier Aléxandros Zaimis.

Het kabinet-Skouloudis had na 7,5 maand ontslag genomen, nadat de Geallieerden eerder deze maand een “vreedzame blokkade” tegen Griekenland hadden ingesteld.

Dat was een reactie op de invasie van een deel van Grieks-Macedonië door Bulgaarse en Duitse troepen. De Geallieerden verweten de Griekse regering dit te hebben toegelaten.

De nieuwe regering gaat in op een Geallieerde eis om het Griekse leger de demobiliseren. Meteen is ook de blokkade opgeheven.

Voor het overige blijft de verhouding met de Geallieerden, die Saloniki bezet houden, gespannen. De regering-Zaimis blijft de neutraliteit van Griekenland verdedigen, zoals ook koning Constantijn wil.

Franse troepen marcheren door Saloniki. Erboven de nieuwe premier Zaimis.

Meest gelezen