17 tot 23 februari 196: Duitsland zet zware aanval in op Verdun

De Duitsers hebben een bijzonder zwaar offensief ingezet in de Maasvallei ten noorden van de Franse stad Verdun. De aanval werd ingezet met het zwaarste bombardement dat de wereld tot nu toe heeft gezien.

In de ochtend van 21 februari begonnen meer dan duizend Duitse kanonnen de Franse linies met een ongekende hevigheid te beschieten. Het gedonder was 150 km verder te horen. Nooit eerder heeft de wereld zo’n zwaar bombardement meegemaakt.

Na bijna negen uur continu vuren zwegen de kanonnen. Meteen daarop beklommen Duitse stormtroepen de hellingen om de Franse stellingen, of wat daarvan over was, te veroveren.

Het beboste gebied waar dat gebeurde, is door de bombardementen in een maanlandschap veranderd.

Tijdens het Duitse bombardement trekken Franse versterkingen in kleine groepen naar de frontlijn; beginfoto: Franse soldaten in een loopgraaf ten noorden van Verdun (L'Illustration, 1916).

Tot nu toe lijkt de Duitse aanval een succes. Veel Franse soldaten die het bombardement hebben overleefd, lijken psychologisch niet in staat zich te verdedigen.

Enkele dorpen ten noorden van Verdun zijn al onder de voet gelopen.

Het was al maanden vrij kalm in de buurt van Verdun. Het Franse leger had wel lucht gekregen van een op handen zijnde aanval en was net begonnen de stellingen rond Verdun te verbeteren.

Kaart van Verdun en de fortengordel rond de stad

Het Franse leger heeft de burgers, die nog in Verdun en omgeving wonen, de opdracht gegeven om te vertrekken

Duitsers geven hun laatste vesting in Kameroen op

Op 20 februari heeft het Duits garnizoen van de stad Mora, in het noorden van Kameroen, zich overgegeven.

Amper tweehonderd man Duitse troepen, zowel Duitse als inlandse soldaten (askari’s) hielden sinds het begin van de oorlog stand tegen zo’n 150 Britse en 300  Franse koloniale troepen.

Na anderhalf jaar belegering beschikte het Duitse garnizoen onder kapitein Ernst von Raben nog over heel wat munitie, maar de voedselvoorraden waren op. Omdat alle andere Duitse troepen Kameroen verlaten hebben, was de situatie uitzichtloos geworden.

De Britse bevelhebber stelde een overgave voor, waarbij de askari’s naar huis mogen gaan, terwijl de Duitsers in Groot-Brittannië zullen worden geïnterneerd. Von Raben ging ermee akkoord, mits de Britten hem geld zouden voorschieten om de soldij van de askari’s te betalen. Hetgeen gebeurde.

Met de val van Mora verdwijnt het laatste Duitse steunpunt in het westen van Afrika. In Oost-Afrika houden de Duitsers nog goed stand. Zopas vielen ze een grenspost van Oeganda aan. Die werd afgeslagen.

Links in Mora gevangen genomen Duitse officieren, op de foto rechts de overgave door de Duitse bevelhebber von Raben ( 3e van links)

Russisch Lagerhuis vergadert

In Petrograd is de Staatsdoema, het Russische Lagerhuis, opnieuw bijeengekomen. Sinds het begin van de oorlog had het Russische parlement niet meer vergaderd.

Maar door de problemen waarmee Rusland nu te kampen heeft, achtte de nieuwe regering het beter de volksvertegenwoordiging te betrekken in het beleid. Van alle Russen worden immers meer offers gevraagd.

In een korte openingstoespraak sprak tsaar Nicolaas II de hoop uit dat de Staatsdoema een positieve bijdrage kan leveren voor het verloop van de oorlog.

Alle sprekers bevestigen dat Rusland moet blijven strijden tot de overwinning. Wel is er veel kritiek dat de regering er maar niet in slaagt de nationale economie volledig voor de oorlog in te zetten.

Rusland heeft sinds de revolutie van 1905 een grondwet en een parlement met twee kamers. Maar de tsaar, die nog altijd de titel “alleenheerser” draagt, heeft zie situatie nooit echt aanvaard en vindt duidelijk dat de regering alleen aan hem verantwoording verschuldigd is.

De zitting van de Doema werd voorafgegaan door een plechtig Te Deum

Duitse aanval op Steenstrate

Op 20 februari vond onverwacht een Duitse aanval plaats nabij Steenstrate, in het frontgebied tussen de IJzer en Ieper.

Duitse bommen vielen massaal neer op de Franse linies achter het Ieperleekanaal. Omdat het Belgische leger net ten noorden van Steenstrate het kanaal verdedigt, begon de Belgische artillerie terug te schieten.

Door het hevige vuur moesten de Fransen hun loopgrachten verlaten en zich terugtrekken naar een achtergelegen linie.

Een vrij grote Duitse troepenmacht kon toen het kanaal oversteken. Door een vernield sas wat verderop bevat het Ieperleekanaal maar weinig water.

Franse graven bij de frontlinie in Steenstrate

Even was het groot alarm. Belgische posities aan het kanaal werden meteen versterkt.

Maar tegen de avond bleek dat de Duitsers zich hadden teruggetrokken achter het kanaal. De Fransen konden hun voorste posities terug innemen.

Al bij al bleef de aanval zonder zware gevolgen. Langs Belgische kant vielen twee lichtgewonden.

Het is nu al maanden “kalm” in de sector van het Belgisch leger. Toch zijn er regelmatig schermutselingen op kleine schaal. Meestal krijgen die nauwelijks aandacht. Deze aanval leek even een echte bedreiging…

Zicht op de Ieperlee vanuit een Geallieerde versterking

Kort na de aanval heeft koning Albert zijn troepen bij Steenstrate bezocht

Fransen halen Zeppelin uit de lucht

Bij Revigny, in het noordoosten van Frankrijk, is de Franse artillerie er in geslaagd een Zeppelin neer te schieten.

De Zeppelin, van het nieuwste type, was naar verluidt onderweg om een munitiedepot te bombarderen, toen een Franse ploeg uitgerust met projectoren het luchtschip in het vizier kreeg en onder vuur nam.

Alle 20 bemanningsleden zijn omgekomen.

 

Het wrak van de Zeppelin

De Franse artilleristen die het luchtschip neerschoten

Merwaardige oproep in Gent !

In Gent heeft het Nationaal Comité voor Hulp en voeding Oost-Vlaanderen een merkwaardige oproep gedaan.

In een tekstposter benadrukt het Comité dat zijn winkels voor iedereen toegankelijk zijn, maar zij vraagt toch de mensen, die " in redelijke welvaart" verkeren, om er weg te blijven.

In deze tijden van "ontoereikende bevoorrading" is dat een "prijzenswaardig en liefdadig werk" en het Comité rekent op de "maatschappelijke solidariteit".

(Collectie Zwarte Doos, Stadsarchief Gent)

Duivenmelkers

En zoals bijna elke week zijn er opnieuw duivenmelkers tot vrij zware straffen veroordeeld, omdat zij hun dieren niet hebben aangegeven.

Meest gelezen