8 tot 14 april 1915: Zeppelin stort neer in Aalter

Zeppelin stort neer inAalter, koning Albert is jarig maar dat mag in bezet België niet gevierd worden, de manifestaties voor en tegen oorlogsdeelname in Italië worden gewelddadig, ....

In de bosrijke omgeving tussen Aalter en Maria-Aalter is een Duitse zeppelin neergestort. Het luchtschip was in de frontstreek geraakt door vijandige artillerie en kon zijn basis in Gontrode bij Melle niet meer bereiken.

De zeppelin LZ 35 was eerder al zwaar beschadigd bij het bombardement van Parijs op 21 maart. Hoewel getroffen, slaagde het luchtschip er toen in heelhuids naar Gontrode terug te keren.

Bomkrater in een straat in Parijs na een bombardement door Duitse zeppelins.

Op 13 april vertrok de LZ 35 voor een aanval achter het Ieperse front, op Cassel, Hazebroek en Poperinge, waar veel Britse militairen verblijven. De zeppelin kon er 1500 kg bommen uitwerpen. Maar bij zijn terugkeer werd hij door 70 vijandige projectielen getroffen en verloor gas. De LZ 35 kwam onzacht neer in een bosje tussen Aalter en Maria-Aalter. Een onbekend aantal Duitse soldaten is omgekomen.

Censuur

Omdat het neerhalen van een zeppelin slecht is voor het imago van de Duitsers, wordt er in de gecensureerde pers met geen woord over gerept. Het wrak is zo snel mogelijk opgeruimd.

Brokstukken van de LZ 35 in en tussen de bomen in Aalter

Volgens getuigen zou er op de wagons met de wrakstukken geschreven zijn “Frans luchtschip neergeschoten door de Duitsers”. Maar de Belgische bevolking loopt er niet in en het nieuws circuleert snel.

De LZ 35 heette eerst Z XIII, maar op aandringen van de bijgelovige commandant van het luchtschip is de naam veranderd. Maar dat heeft niet het verhoopte geluk opgeleverd.

De zeppelin-basis in Gontrode

De Duitsers hebben de zeppelin-basis in Gontrode in februari in gebruik genomen. Er staat een hangar van 180 m lang, 25 m breed en 20 m hoog, groot genoeg voor 1 zeppelin. In het Brusselse zijn er nog twee zeppelin-bases, in Evere en Zellik. De hangars daar zijn nog groter, genoeg voor 2 zeppelins.

Koning Albert is jarig

Op 8 april is koning Albert 40 jaar geworden.Koning Albert heeft dezer dagen de Franse president Raymond Poincaré ontmoet in de Westhoek. Poincaré ( midden op de foto onder) brengt een bezoek aan de Franse troepen in België.

In bezet gebied mocht de verjaardag van de koning niet worden gevierd. De Duitsers verboden uitdrukkelijk  het uithangen van de Belgische vlag of het spelen van het volkslied.

Ze moesten dulden dat de winkels portretten van de koning in hun etalage uitstalden, maar grepen in bij de winkels waar ook een foto van koningin Elisabeth in verpleegsterstenue werd getoond. Leurders die deze “provocerende” foto op straat verkochten, werden opgepakt.

Collectie Stadsarchief Antwerpen

De Duitse autoriteiten hadden ook uitdrukkelijk elke viering van de koninklijke verjaardag op de scholen verboden. Een overbodig verbod: blijkbaar wisten ze niet dat het paasvakantie is! Duizenden schoolkinderen zijn die dag wel naar de mis gegaan, ook al mogen er geen Te Deums in de kerken worden gehouden.

Collectie Tekstaffiches Stadsarchief Antwerpen

Turkse tegenaanval op Basra afgeslagen

Het Turkse leger is er niet in geslaagd de stad Basra in het zuiden van Mesopotamië, te heroveren op de Britten. De Turkse aanvallers waren meer dan het dubbel in aantal van de Britse troepen.

Maar een groot deel daarvan zijn Arabische en Turkse ruiters, die niet tot het geregelde leger behoorden. Bovendien hebben zware regens het moerassige gebied tot een echt meer herschapen.

Britse militairen in Basra
© IWM (Q 25534)

De ervaren Brits-Indische troepen wisten stand te houden in loopgraven bij het dorp Shaiba. Na anderhalve dag hevige gevechten trokken de Turken zich terug.

Basra viel een half jaar geleden in Britse handen. Het controleert de toegang van het Ottomaanse Rijk tot de Perzische Golf.

Turkse krijgsgevangenen in Basra, datum onbekend.
© IWM (Q 24212)

Pro-oorlog betoger neergeschoten in Milaan

In Milaan is op 11 april betoogd voor en tegen de deelname van Italië aan de oorlog. De politie is tussengekomen en heeft een betoger, de arbeider Innocente Marcora, doodgeschoten. In Italië wordt de discussie over oorlogsdeelname alsmaar heviger.

Ook de begrafenis van Innocente Marcora werd een grote manifestatie tegen het politie-optreden en voor deelname aan de oorlog (uit Wereldkroniek, april 1915, privé-collectie).

Vooral de beweging van Benito Mussolini, de Fasci d'Azione Rivoluzionaria, ijvert voor Italiaanse oorlogsdeelname aan de kant van de Britten, Fransen en Russen en tegen Oostenrijk. De "Fascisten", zo noemen de leden van de beweging zich, hadden opgeroepen tot de betoging in Milaan.In zijn krant, Il Popolo d'Italia, pleit Mussolini voor oorlogsdeelname, niet alleen om Italiaans gebied onder Oostenrijks bestuur te heroveren, maar ook omdat oorlog het Italiaanse volk zou harden en sterker maken.

Foto van een van de vele manifestaties voor deelname aan de oorlog in Milaan. Op het spandoek: "Duitsland en zijn bondgenoten zijn moordenaars" (Le Miroir, 30-05-1915).

Tot de tegenbetoging was opgeroepen door de Italiaanse socialistische partij, die wil dat het land neutraal blijft. Mussolini en zijn medestanders zijn vorig jaar uit de socialistische partij gezet omwille van hun oorlogszuchtige standpunten.

Toen de manifestatie uit de hand liep en gewelddadig werd, is Mussolini aangehouden.

De aanhouding van Benito Musolini.

Controle op prostitués

Vrouwen die zich in bezet België prostitueren moeten zich voortaan onderwerpen aan controle door de politie. Achter de maatregel van de Duitse bezetter gaat vooral een grote bezorgdheid schuil over de verspreiding van geslachtsziektes bij de militairen. Vrouwen die zich onttrekken aan de controle zullen gestraft worden (Stadsarchief Antwerpen).

Spiegelbeelden

Het is lente en het is tijd om het land te bewerken. In de tijdschriften van vriend en vijand verschijnen foto's van soldaten die net achter het front het land bewerken dat door gevluchte landbouwers is achtergelaten. Elke vierkante meter grond telt dezer dagen om voedsel te produceren.

Op de eerste foto ploegende Duitse soldaten, op de tweede Franse.

Meest gelezen