24 tot 30 december 1914: vliegtuigbom op Engeland... en Duitsland

Voor het eerst is de Britse bodem door een vliegtuigbom getroffen. De bom viel op Dover maar maakte geen slachtoffers.

Op 24 december vloog een Duitse Taube-eendekker vanuit België naar Dover aan het uiteinde van het Kanaal. De piloot wierp vanuit zijn cockpit een bom naar Dover Castle, maar die viel honderden meters verder, vlak naast een pastorij. Enkele ruiten van het gebouw sneuvelden en de bom sloeg een krater in de tuin. De aanwezige tuinman werd tegen de grond geworpen, maar is ongedeerd. Drie dagen eerder had een Duits vliegtuig al een soortgelijke aanval uitgevoerd, maar de bommen vielen toen in zee. 

Op kerstdag hebben zeven Britse watervliegtuigen op hun beurt de zeppelinbasis in Cuxhaven op de Duitse Noordzeekust gebombardeerd.

Er was nauwelijks schade, maar de Britse pers is vol lof over deze nieuwe vorm van luchtaanval. De vliegtuigen waren vertrokken vanop oorlogsschepen in de buurt van de kust. Het is de eerste dergelijke aanval van de Britse Royal Naval Flying Service, die vlak voor de oorlog door minister van Marine Churchill werd opgericht.

Schets van de aanval op Cuxhaven door de Britse watervliegtuigen (uit L'Illustration, 1914).

Italiaans optreden in Albanië

Italiaanse troepen zijn de dag na kerstmis in de Albanese hoofdstad Vlorë geland. Officieel gebeurt dit om op te treden tegen de chaotische toestand die in het kleine vorstendom Albanië heerst, maar het is bekend dat Italië zijn macht wil uitbreiden in de Adriatische zee en aanspraken maakt op Vlorë (Valona in het Italiaans), dat de toegang tot de Adriatische Zee beheerst.

Twee maand geleden zond Italië oorlogsschepen met een “sanitaire missie” naar de Albanese hoofdstad om er een zware epidemie te bestrijden. Die schepen bleven wel in de Albanese wateren en bezetten er het strategisch gelegen eiland Sazan (Italiaans Sassano).

Italië is neutraal, maar vormt formeel een bondgenootschap (de Triple Alliantie) met Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. Dat laatste land is nu wel verplicht het Italiaanse optreden in Albanië te dulden, wat het nooit zou doen als het niet in oorlog was.

Italië profiteert dus van de situatie. Tegelijk bestaat er in Italië een grote pro-geallieerde stemming. Het Franse Vreemdelingenlegioen telt al een heel regiment Italiaanse vrijwilligers. Precies op de dag van de invasie van Vlorë is deze "brigade Garibaldi" aan het front in Champagne in de strijd geworpen.

Italiaanse dienstplichtigen in Rome rond een ijskraam.

Meest gelezen