3 tot 9 december 1914: Servische leger brengt Oostenrijkers nederlaag toe

Het Servische leger heeft de Oostenrijkers opnieuw een nederlaag toegebracht. Vorige maand zette een Oostenrijks-Hongaarse legergroep van 450.000 man een nieuwe aanval in tegen Servië.

De Servische generaal Mišić waagde het niet zijn leger daartegen in te zetten en trok zich geleidelijk terug. Daardoor slaagden de Oostenrijkers erin op 2 december Belgrado in te nemen. De dag daarop echter beval de Servische veldmaarschalk Putnik de tegenaanval in te zetten. Door zich steeds verder te wagen op Servisch grondgebied, bleken de Oostenrijkers kwetsbaar te zijn geworden.

Na een week van hevige gevechten zijn de Oostenrijkers teruggedrongen achter de rivier de Kolubara. De Serviërs zetten hun opmars voort, hoewel er aan beide kanten zeer zware verliezen worden geleden. Oostenrijk-Hongarije, dat nota bene omwille van Servië de oorlog ontketende, slaat opnieuw een treurig figuur. Ook tegen Rusland leed het al een reeks nederlagen.

Duitse nederlaag op zee

Op 8 december is het Duitse eskader van admiraal Maximilian von Spee in het zuiden van de Atlantische Oceaan vernietigd. Spee wilde een aanval uitvoeren op de Britse Falklandeilanden, maar botste er op acht Britse oorlogsschepen, waaronder de zware slagkruisers Invincible en Inflexible, die sneller en beter bewapend waren dan de Duitse schepen.

In de zeeslag die daarop volgde, verloren de Duitsers vier van hun vijf kruisers. Het vlaggenschip de Scharnhorst verging met man en muis. In totaal kwamen meer dan 2.200 Duitse zeelieden om, waaronder Spee en zijn twee zonen. Iets meer dan 200 werden er gevangengenomen. Alleen de kruiser Dresden wist richting Stille Oceaan te ontsnappen. De Britten verloren geen enkel schip en slechts tien man.

Opstand in Nederlands interneringskamp

Op 3 december is een opstand uitgebroken onder de Belgische geïnterneerde militairen in Nederland. Dat gebeurde in het kamp van Zeist, waar 12.000 man geïnterneerd zijn. Het kamp is pas van vorige maand in gebruik, maar de omstandigheden zijn er slecht. De barakken zijn niet verwarmd en ze zijn vergeven van de ratten.

Bij de onlusten zijn tien Belgen gedood en tientallen gewonden gevallen. Het nieuws leidt in Nederland tot een storm van verontwaardiging. Als neutraal land is Nederland verplicht om militairen van oorlogvoerende landen te interneren, maar dit moet uiteraard in menselijke omstandigheden gebeuren.

Meest gelezen