26 november tot 2 december 1914: nieuwe Duitse gouverneur-generaal voor bezet België

De Duitse keizer heeft generaal Moritz von Bissing benoemd tot nieuwe gouverneur-generaal van België. Generaal von Bissing is 70 jaar oud. 

Von Bissing volgt veldmaarschalk Colmar von der Goltz op, die gouverneur-generaal was sinds 23 augustus, dus vlak na het begin van de bezetting. Von der Goltz wordt nu militair adviseur van Duitslands bondgenoot Turkije. Niet verwonderlijk, want "Goltz Pascha" had enkele jaren geleden nog het Turkse leger gereorganiseerd.

De Pruisische edelman Moritz von Bissing heeft er een lange, maar onopvallende officierscarrière op zitten. Voor de liefhebbers van de muziek van Richard Wagner kan het interessant zijn te melden dat hij een schoonzoon is van Mathilde Wesendonck, de vriendin en muze van de componist. Zijn zoon is dan weer een befaamd egyptoloog.

De Duitse gouverneur-generaal zetelt in Brussel en oefent zowat de bevoegdheden van de regering en het parlement uit. Het "Kaiserliche Deutsche Generalgouvernement Belgien" omvat echter niet het gehele bezette België. Bijna heel Oost-Vlaanderen, het grootste deel van West-Vlaanderen en het arrondissement Doornik vormen een Etappengebied, waar een streng militair regime heerst.

Burgers kunnen dat gebied alleen met een speciale vergunning betreden of verlaten. Binnen dat Ettappengebied vormt de frontstreek en de kust het Operationsgebiet. Daar zijn burgers vrijwel rechteloos.

De kusthavens Oostende en Zeebrugge vallen onder de Duitse Keizerlijke Marine, die hen gebruikt voor operaties tegen de geallieerde schepen.

Met dat oogmerk is eerder deze maand een Marinekorps Flandern gevormd, met hoofdkwartier in Brugge. Op 7 november vertrok de eerste Duite U-Boot vanuit Zeebrugge.

Intussen is Paul von Hindenbrug tot generaal-veldmaarschalk bevorderd. Hindenburg wordt de eerste generaal die in deze oorlog de maarschalkstaf krijgt. De "held van Tannenberg" is sinds begin deze maand Duits opperbevelhebber in het oosten, een functie die speciaal voor hem werd gecreëerd.

Meest gelezen