Nationale herdenking in Nieuwpoort en Ieper

Vandaag vindt in Nieuwpoort en Ieper de officiële nationale herdenking plaats van de honderdste verjaardag van het onder water zetten van de IJzervlakte en de slag bij Ieper. Daarbij wordt ook hulde gebracht aan de "Koning-Soldaat" Albert I. U kunt de plechtigheden rechtstreeks volgen op deredactie.be of op Canvas, om 15 uur en om 17.30 uur.

Nieuwpoort – vanaf 15 uur

In de nacht van 28 op 29 oktober 1914 werden bij vloed de sluizen van het sluizencomplex aan de Ganzepoot in Nieuwpoort opengezet door Belgische militairen. Daardoor werd het Duitse leger gestuit in zijn opmars.

100 jaar later worden deze gebeurtenissen herdacht met een plechtigheid aan het Koning Albert I-Monument, in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde, en afgevaardigden van landen uit de hele wereld die betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog. Met onder meer een toespraak van de koning, getuigenissen, een film over koning Albert I en koningin Elisabeth met muzikale begeleiding door Scala en toespraken van vertegenwoordigers van Frankrijk en van Duitsland. Flip Feyten verzorgt het commentaar.

Slag bij Ieper – vanaf 17.30 uur

Bij de tweede ceremonie, in Ieper, ligt de nadruk op de herdenking van de eerste slag om Ieper, ook nu weer in aanwezigheid van koning Filip en koningin Mathilde en andere staatshoofden, onder wie bondskanselier Angela Merkel van Duitsland en voormalig koningin Beatrix van Nederland.

Aan de Menenpoort in Ieper zijn er getuigenissen van jongeren, toespraken van de eerste minister en van een vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk en de traditionele uitvoering van de Last Post door de klaroenen van de Ieperse brandweer. Het commentaar is opnieuw van Flip Feyten.

Documentaires

Tussen beide plechtigheden programmeert Canvas twee documentaires over de oorlog.

Vreemd volk aan het front (15.50 uur) belicht een minder bekend, multicultureel aspect van de Eerste Wereldoorlog, met name de inzet door de diverse partijen van troepen en arbeiders uit de kolonies, niet alleen uit Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook uit Brits-Indië, Noord-Afrika, Kongo en China.

Vermist aan het front (16.40 uur) toont hoe Belgische wetenschappers er voor het eerst in geslaagd zijn om via DNA-onderzoek enkele gesneuvelde Australische soldaten uit WO I te identificeren aan de hand van hun stoffelijke resten, die in 2006 werden teruggevonden in Zonnebeke. Wat volgt is een waar historisch en forensisch detectiveverhaal.

Meest gelezen