Live Center

LIVE CENTER

 • Vlaamse regering maakt meer middelen vrij voor gezinszorg
  VRT
  Gezinszorg en aanvullende thuiszorg worden ondergebracht onder één noemer: Gezinszorg. Die gezinszorg krijgt er vanaf dit jaar nog bijna 15 miljoen euro extra bij. Daarmee zullen tot 2.300 extra gezinnen kunnen worden ondersteund, blijkt uit een visienota van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V).
  Gezinszorg staat in voor de persoonsverzorging, hulp in het huishouden en psychosociale en pedagogische ondersteuning en begeleiding voor iedereen die gezien de thuissituatie nood heeft aan hulp. Aanvullende thuiszorg zorgt op zijn beurt voor een poetsdienst, karweien en een oppasdienst. Die twee diensten zullen binnenkort dus beschikbaar zijn onder de noemer van Gezinszorg.

  De Vlaamse regering maakt ook meer budget vrij voor de ondersteuning van de gezinszorg: 14.962.0000 euro dit jaar. Dat zal ervoor zorgen dat er naast de bijna 113.000 gezinnen die reeds dienst doen op gezinszorg en aanvullende thuiszorg, 2.300 extra gezinnen ondersteund zullen worden.
  Over de tarifering blijft er wel nog onduidelijkheid bestaan. Momenteel is de prijs voor gezinszorg inkomensgerelateerd en afhankelijk van de zorgzwaarte terwijl de prijs voor aanvullende thuiszorg weinig gereguleerd is. Bedoeling is om in de toekomst tot één tarief te komen.  05:03
 • Schoonzoon Trump wilde geheim communicatiekanaal met Moskou
  Donald Trump's schoonzoon en adviseur Jared Kushner heeft in december aan de Russische ambassadeur gevraagd om een veilig communicatiekanaal op te zetten tussen de VS en Rusland. Dat schrijft de Amerikaanse krant de Washington Post. Zo zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten niet kunnen meeluisteren, iets wat ze normaal wél doen bij gesprekken met Russische topambtenaren. Het communicatiekanaal is er nooit gekomen.
  Intussen zegt het persagentschap Reuters dat Kushner meerdere contacten had met de Russische ambassadeur waarover tot nu toe niets geweten was. De advocaat van Kushner zegt daarop dan weer dat Kushner tijdens de kiescampagne duizenden telefoontjes kreeg en zich niks herinnert van de Russische waarover nu sprake is.
  Deze week raakte bekend dat de FBI een onderzoek doet naar Kushner en zijn Russische contacten.

  De commissie die in de Amerikaanse senaat het onderzoek doet naar mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen heeft intussen aan Donald Trump's team gevraagd om alle documenten, e-mails en telefoontjes sinds juni 2015 aan de commissie te overhandigen.


  04:17
 • Clinton vergelijkt Trumps presidentschap met dat van Nixon
  AP
  De voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag vergeleken met ex-president Richard Nixon, die in 1974 ontslag nam te midden van het Watergateschandaal. Ze deed dat tijdens de afstudeerceremonie op het Boston Wellesley College, waar ze zelf afstudeerde in 1969.
  "We waren toen (in 1969, red.) woedend over de afgelopen presidentsverkiezing van een man wiens presidentschap uiteindelijk zou eindigen in een schande, nadat hij de persoon ontsloeg die binnen het ministerie van Justitie een onderzoek naar hem voerde", zei Clinton, zo verwijzend naar Nixons overwinning in 1968 en zijn ontslag vanwege zijn nakende afzetting.

  Nixon werd verdacht van de belemmering van de rechtsgang nadat hij speciaal aanklager Archibald Cox ontsloeg in 1974, in de hoogdagen van het Watergateschandaal. Critici van president Trump zien in het ontslag van FBI-baas James Comey op 9 mei eveneens een obstructie van de rechtsgang, en vergelijken de president dan ook met Nixon. Comey leidde het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar en naar de banden van de Trump-campagne met Moskou.


  02:54
 • Pentagon gaat afweersysteem voor intercontinentale raketten testen
  Het Pentagon gaat een test doen voor het onderscheppen van een intercontinentale ballistische raket, het type raket dat Noord-Korea wil ontwikkelen. De test is gepland voor dinsdag.
  De test moet de efficiëntie testen van het defensiesysteem tegen intercontinentale raketten. Daarnaast wil het Pentagon een lancering van een intercontinentale ballistische raket door Noord-Korea op een nauwkeurige manier simuleren.
  De laatste gelijkaardige test vond plaats in 2014. Die test was succesvol maar de drie vorige mislukten. Het gaat nu echter om de eerste test met het type intercontinentale ballistische raket dat Noord-Korea wil ontwikkelen.
  Het raketafweersysteem bestaat uit radars en andere sensoren die verspreid zijn over de hele wereld om vijandelijke raketlanceringen te detecteren, en een afweerraket die de gedetecteerde raket vernielt in de ruimte.
  Noord-Korea heeft al talrijke rakettest uitgevoerd, en heeft als doel om een intercontinentale nucleaire raket te ontwikkelen die de VS kan raken.

  01:29
 • G7-top: tijd voor ontspanning
  VRT
  Na een drukke werkdag was het tijd voor ontspanning op de top van de G7 in Sicilië. Het orkest van La Scala speelde Verdi in het oud-Griekse theater van Taormina. Dan gingen de wereldleiders en hun partners samen op de foto. En de Italiaanse president Mattarella bood hen een galadiner aan.
  00:10
 • 00:05
 • Theatervoorstelling over ontslagen worden gaat in Leuven in première
  VRT
  Wat doet het met je als je ontslagen wordt? Daarover gaat de voorstelling "Verdrongen", een coproductie van Compagnie Tartaren en de Dunne Vellekes, 2 sociaal-artistieke theatergezelschappen. De spelers zijn geen professionele acteurs, maar mensen die het moeilijk hebben, en via het theater opnieuw structuur en verbinding vinden. Het werd een pakkende première, vanavond in de stadsschouwburg in Leuven.
  26/05 23:49
 • Indrukwekkende luchtshow vrolijkt G7-top op
  VRT
  Op de eerste avond van de top van de G7 op het Italiaans eiland Sicilië kregen dDe leiders van de 7 belangrijkste industrielanden plus de Europese Unie kregen er als welkom een indrukkend staaltje luchtacrobatie te zien. Die werden uitgevoerd door de Frecce Tricolori, het demonstratieteam van de Italiaanse luchtmacht.
  26/05 23:18
 • 26/05 23:12
 • 26/05 22:49
 • Aanslag Manchester: Britse politie arresteert negende man
  In het onderzoek naar de aanslag in Manchester heeft de politie vanavond naar eigen zeggen in het zuiden van de industriestad een 44-jarige man gearresteerd. Momenteel zitten er in Engeland nu negen mensen vast in verband met de aanslag waarbij 22 mensen zijn omgekomen, in Libië zijn twee mensen aangehouden.

  26/05 22:48
 • 26/05 22:48
 • 26/05 22:05
 • 26/05 22:00
 • 26/05 21:42
 • Vertederend familiemoment: Van den Broeck ziet vriendin en zoon in Giro
  VRT
  Jurgen Van den Broeck heeft na de 19e rit zijn vriendin en zoon Vince teruggezien. Dat leverde mooie beelden op.
  26/05 21:39
 • Dichter bezingt zijn Manchester in "This is the place"
  VRT
  Na de aanslag in de Manchester Arena die aan 22 mensen het leven heeft gekost, werden in de stad tal van bijeenkomsten gehouden ter ere van de slachtoffers. Tijdens een van die momenten las de dichter Tony Walsh dit gedicht voor om zijn stadsgenoten een hart onder de riem te steken. (mety dank aan "Culture Club")
  26/05 21:37
 • Blaute: "Trump verdient mijn diplomatie niet"
  VRT
  Tijdens zijn bezoek aan de NAVO duwde de Amerikaanse president Donald Trump de premier van Montenegro gewoon weg. In "De afspraak op vrijdag" lieten muzikant Jean Blaute en Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, hun ongenoegen duidelijk blijken.
  26/05 21:35
 • 26/05 21:00
 • BBL: "Terugtrekking uit klimaatakkoord zou totale ramp zijn"
  VRT
  Professor Internationale Politiek Dries Lesage (UGent) en Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu houden Trump goed in de gaten op de G7-top.
  26/05 20:45