LIVE CENTER

 • We sluiten het livecenter hier af. Voor het laatste verkiezingsnieuws kunt u uiteraard terecht op onze andere pagina's.
  15/10 17:29
 • Kortrijk
  Ikzelf en de CD&V-ploeg zullen ons in de komende legislatuur niet laten leiden door rancune. Wij zijn christendemocraten, wij willen energie halen uit het onrecht.
  Stefaan De Clerck (CD&V)
  15/10 17:01
 • "Na een anticampagne, nu een anticoalitie"
  In Kortrijk heeft aftredend burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) gereageerd op de coalitie tussen Open VLD, N-VA en SP.A. Hij is ontgoocheld en verontwaardigd. De kiezers hebben gesproken, maar in Kortrijk is er niet naar hen geluisterd. Na een anticampagne is er gekozen voor een anticoalitie. Ik weet als geen ander dat de politiek ruw en rauw kan zijn, maar wat zich in de voorbije dagen en uren heeft afgespeeld kon ik me niet voorstellen."
  15/10 16:58
 • "Maak ritsen verplicht over de hele lijst"
  De Vrouwenraad, een koepel van vrouwenverenigingen is "tamelijk tevreden" dat de lokale verkiezingen meer dan een derde (36 procent) vrouwelijke verkozenen hebben opgeleverd. Dat is een toename met 3 procent ten opzichte van 2006. Maar het moet beter, klinkt het. Nu zijn er in elke provincie tussen de 34 en de 37 procent vrouwelijke verkozenen. Om dat aantal naar omhoog te trekken, moet de kieswet aangepast worden om "ritsen" (afwisselend man/vrouw) te verplichten over de hele lijst.
  15/10 16:50
 • Unizo
  De Vlaamse kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven. Hij wil dat er meer dan ooit ingezet wordt op wie ondernemend is en vooruit wil. De kiezer is ervan overtuigd dat dát de enige weg uit de crisis is.
  De conclusie van Unizo-topman Karel Van Eetvelt na zondag
  15/10 16:44
 • Coalitievorming in Aarschot is rond
  In Aarschot vormen CD&V, Open VLD en de SP.A een coalitie onder leiding van aftredend burgemeester André Peeters (CD&V), die aan zijn tweede ambtstermijn begint. CD&V haalde 12 zetels, Open VLD en de SP.A beiden 4 op een totaal van 29. De stad wordt momenteel bestuurd door CD&V en Open VLD die ook na zondag nog steeds over een meerderheid beschikten, maar Peeters wilde absoluut een ruimere meerderheid. De N-VA haalde 6 zetels maar belandt in de oppositie.
  15/10 16:38
 • Wie ruilt zijn ministerpost in voor een sjerp?
  De federale regering moet op zoek naar 2 nieuwe ministers. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Paul Magnette (PS) ruilen hun ministerpost in voor de burgemeesterssjerp van Kortrijk en Charleroi. De Brusselse minister van Economie Benoît Cerexhe (CDH) wordt burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe. Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) worden opnieuw burgemeester in Bergen en Aalter, maar zij laten zich vervangen en blijven in de regering. Dat is ook het geval voor de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS).
  15/10 16:33
 • Kortenberg heeft de vrouwelijkste gemeenteraad
  De vrouwenorganisatie Femma, de vroegere KAV, heeft een overzicht gemaakt van de meest vrouwvriendelijke gemeenten in Vlaanderen. Kortenberg is als winnaar uit de bus gekomen met 60 procent vrouwen in de gemeenteraad. Dan volgen Kapellen (58 procent), Ingelmunster (57 procent), Overpelt (56 procent) en Leuven (55 procent). Pepingen scoort het slechtst met 13 procent.
  15/10 16:26
 • SP.A en CD&V nemen geen andere partners in Brugge
  De toekomstige burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A) neemt enkel CD&V mee in een coalitie. Dat heeft CD&V-lijsttrekker Dirk De Fauw bevestigd. Open VLD en de N-VA leken even in de running om mee in de meerderheid te stappen, maar zijn nu zeker van een stekje in de oppositie. "Ik vind het heel spijtig dat we er niet bij zijn", zegt Ann Minne-Soete van N-VA.
  15/10 16:19
 • Recordaantal Vlamingen is niet gaan stemmen
  Eén op de zeven Vlamingen is gisteren niet gaan stemmen. Dat heeft De Tijd berekend aan de hand van de cijfers van de website vlaanderenkiest.be. Volgens die cijfers gaat het om een recordaantal mensen dat niet gestemd heeft, of een blanco of ongeldige keuze maakte. 4,8 miljoen Vlamingen mochten hun stem uitbrengen, 4 miljoen mensen hebben dat ook echt gedaan. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) maakte eerder al duidelijk dat wie niet zou gaan stemmen, geen vervolging riskeert.
  15/10 16:12
 • Belet wordt zelf geen schepen in Hasselt
  Ivo Belet (CD&V) wordt zelf geen schepen in het nieuwe Hasseltse college. Zijn partij krijgt 4 schepenen en meer inspraak, zegt de CD&V'er. "Als je in de politiek geen rekening houdt met de postjes, dan kom je nergens. Als je je programma wil realiseren, dan moet je mensen hebben om dat uit te voeren." Belet blijft fractieleider in de gemeenteraad en Europees parlementslid. Hilde Claes (Helemaal Hasselt) blijft burgemeester.
  15/10 16:07
 • VRT piekt op verkiezingsdag
  De VRT is massaal geraadpleegd om het verloop van de verkiezingen te volgen, zowel op televisie, radio als online. Gemiddeld keken meer dan 800.000 mensen tussen 12.00 en 24.00 uur naar de verkiezingsuitzending op Eén. De openbare omroep was daarmee marktleider op verkiezingsdag. In totaal volgden 3.039.000 mensen een deel van de uitzending. Radio 1 had gisteren een dagbereik van 637.000 luisteraars en Radio 2 bereikte 1.347.000 Vlamingen. Deredactie.be behaalde een recordaantal bezoekers: 512.918 unieke bezoekers. Daarnaast werd de site ook geraadpleegd door 87.941 bezoekers via smartphone en 82.104 via tablet. Ook dat zijn twee records.
  15/10 15:58
 • Dilbeek
  In Dilbeek hebben N-VA, CD&V-DNA en Groen-SP.A een princiepsakkoord gesloten om een meerderheid te vormen. De onderhandelaars willen volgens Willy Segers (N-VA), die normaal burgemeester wordt, over een tweetal weken een inhoudelijk akkoord bereiken over "een ander Dilbeek". In dat geval zal de Lijst van de Burgemeester-VLD van Stefaan Platteau voor het eerst sinds 1976 geen deel uitmaken van de meerderheid in Dilbeek.
  15/10 15:48
 • Ukkel
  Voor de eerste keer in 42 jaar zijn er opnieuw twee Vlaamse verkozenen in Ukkel. Naast de voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Jean-Luc Vanraes, is ook OCMW-voorzitter Stefan Cornelis verkozen. Beide Open VLD'ers stonden op de MR-lijst die 47,32 procent van de stemmen haalde. Vanraes kreeg 1.184 voorkeurstemmen, een stijging van 20 procent tegenover 2006, Cornelis kreeg er 632. De derde Vlaming op de MR-lijst, Melisa Uygun, greep naast een zitje in de gemeenteraad. Ze had 290 voorkeurstemmen.
  15/10 15:43
 • Staden
  Belga
  Francesco Vanderjeugd is de nieuwe burgemeester van Staden. Met zijn 24 lentes is hij voorlopig de jongste burgemeester in Vlaanderen. Hij zat de voorbije zes jaar al in de gemeenteraad.
  15/10 15:35
 • Het is oneerlijk te beweren dat Janssens geen goed burgemeester was. En oneerlijk nu al te beweren dat De Wever er geen zal zijn #VK2012
  Guillaume Van der Stighelen
  15/10 15:24
 • "Veel talent bij Open VLD voor ministerpost"
  Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is tevreden dat zijn partij in een tweede centrumstad de burgemeester levert, nu vicepremier Vincent Van Quickenborne in Kortrijk in zee gaat met SP.A en N-VA. Hij wijst erop dat er nog tot 1 januari de tijd is om een opvolger voor Van Quickenborne in de regering aan te duiden. De Croo en oud-voorzitter Bart Somers hielden alvast de boot af. Volgens De Croo is er "nog zeer veel talent in de partij". Ex-minister Rik Daems liet al uitschijnen niet afkerig te staan tegenover de post van minister van Pensioenen.
  15/10 15:09
 • Vlaams Belang
  Vlaams Belang vervroegt zijn voorzittersverkiezingen naar eind 2012. De verkiezing was voor maart 2013 gepland. Huidig voorzitter is Bruno Valkeniers. Hij is geen kandidaat meer. Vlaams Belang leed gisteren bij de gemeenteraadsverkiezingen nog zware verliezen. De partij ziet de voorzittersverkiezing "als de start van een herbronning en modernisering".
  15/10 15:00
 • "Een coalitie met tien engagementen"
  De kersverse burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakt tien engagementen naar de Kortrijkzanen toe.
  15/10 14:53
 • Overijse
  Overijse wordt de komende 6 jaar verder bestuurd door het kartel Overijse 2002-N-VA-CD&V en Open Vld. Dirk Brankaer, lijsttrekker van het kartel, begint aan zijn derde ambtstermijn. In 2006 haalde het kartel OV2002-N-VA-CD&V 13 van de 27 zetels en hoopte dit keer op de volstrekte meerderheid, maar het bleef bij een status-quo. Open VLD zag haar zetelaantal stijgen van 3 tot 5. Opmerkelijk is dat gewezen Druivenkoningin Elisa Stuckens van het kartel haar intrede doet in de gemeenteraad.
  15/10 14:40