LIVE CENTER

 • We sluiten het livecenter hier af. Voor het laatste verkiezingsnieuws kunt u uiteraard terecht op onze andere pagina's.
  15/10 17:29
 • Kortrijk
  Ikzelf en de CD&V-ploeg zullen ons in de komende legislatuur niet laten leiden door rancune. Wij zijn christendemocraten, wij willen energie halen uit het onrecht.
  Stefaan De Clerck (CD&V)
  15/10 17:01
 • "Na een anticampagne, nu een anticoalitie"
  In Kortrijk heeft aftredend burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) gereageerd op de coalitie tussen Open VLD, N-VA en SP.A. Hij is ontgoocheld en verontwaardigd. De kiezers hebben gesproken, maar in Kortrijk is er niet naar hen geluisterd. Na een anticampagne is er gekozen voor een anticoalitie. Ik weet als geen ander dat de politiek ruw en rauw kan zijn, maar wat zich in de voorbije dagen en uren heeft afgespeeld kon ik me niet voorstellen."
  15/10 16:58
 • "Maak ritsen verplicht over de hele lijst"
  De Vrouwenraad, een koepel van vrouwenverenigingen is "tamelijk tevreden" dat de lokale verkiezingen meer dan een derde (36 procent) vrouwelijke verkozenen hebben opgeleverd. Dat is een toename met 3 procent ten opzichte van 2006. Maar het moet beter, klinkt het. Nu zijn er in elke provincie tussen de 34 en de 37 procent vrouwelijke verkozenen. Om dat aantal naar omhoog te trekken, moet de kieswet aangepast worden om "ritsen" (afwisselend man/vrouw) te verplichten over de hele lijst.
  15/10 16:50
 • Unizo
  De Vlaamse kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven. Hij wil dat er meer dan ooit ingezet wordt op wie ondernemend is en vooruit wil. De kiezer is ervan overtuigd dat dát de enige weg uit de crisis is.
  De conclusie van Unizo-topman Karel Van Eetvelt na zondag
  15/10 16:44
 • Coalitievorming in Aarschot is rond
  In Aarschot vormen CD&V, Open VLD en de SP.A een coalitie onder leiding van aftredend burgemeester André Peeters (CD&V), die aan zijn tweede ambtstermijn begint. CD&V haalde 12 zetels, Open VLD en de SP.A beiden 4 op een totaal van 29. De stad wordt momenteel bestuurd door CD&V en Open VLD die ook na zondag nog steeds over een meerderheid beschikten, maar Peeters wilde absoluut een ruimere meerderheid. De N-VA haalde 6 zetels maar belandt in de oppositie.
  15/10 16:38
 • Wie ruilt zijn ministerpost in voor een sjerp?
  De federale regering moet op zoek naar 2 nieuwe ministers. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Paul Magnette (PS) ruilen hun ministerpost in voor de burgemeesterssjerp van Kortrijk en Charleroi. De Brusselse minister van Economie Benoît Cerexhe (CDH) wordt burgemeester in Sint-Pieters-Woluwe. Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) worden opnieuw burgemeester in Bergen en Aalter, maar zij laten zich vervangen en blijven in de regering. Dat is ook het geval voor de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS).
  15/10 16:33
 • Kortenberg heeft de vrouwelijkste gemeenteraad
  De vrouwenorganisatie Femma, de vroegere KAV, heeft een overzicht gemaakt van de meest vrouwvriendelijke gemeenten in Vlaanderen. Kortenberg is als winnaar uit de bus gekomen met 60 procent vrouwen in de gemeenteraad. Dan volgen Kapellen (58 procent), Ingelmunster (57 procent), Overpelt (56 procent) en Leuven (55 procent). Pepingen scoort het slechtst met 13 procent.
  15/10 16:26
 • SP.A en CD&V nemen geen andere partners in Brugge
  De toekomstige burgemeester van Brugge Renaat Landuyt (SP.A) neemt enkel CD&V mee in een coalitie. Dat heeft CD&V-lijsttrekker Dirk De Fauw bevestigd. Open VLD en de N-VA leken even in de running om mee in de meerderheid te stappen, maar zijn nu zeker van een stekje in de oppositie. "Ik vind het heel spijtig dat we er niet bij zijn", zegt Ann Minne-Soete van N-VA.
  15/10 16:19
 • Recordaantal Vlamingen is niet gaan stemmen
  Eén op de zeven Vlamingen is gisteren niet gaan stemmen. Dat heeft De Tijd berekend aan de hand van de cijfers van de website vlaanderenkiest.be. Volgens die cijfers gaat het om een recordaantal mensen dat niet gestemd heeft, of een blanco of ongeldige keuze maakte. 4,8 miljoen Vlamingen mochten hun stem uitbrengen, 4 miljoen mensen hebben dat ook echt gedaan. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) maakte eerder al duidelijk dat wie niet zou gaan stemmen, geen vervolging riskeert.
  15/10 16:12
 • Belet wordt zelf geen schepen in Hasselt
  Ivo Belet (CD&V) wordt zelf geen schepen in het nieuwe Hasseltse college. Zijn partij krijgt 4 schepenen en meer inspraak, zegt de CD&V'er. "Als je in de politiek geen rekening houdt met de postjes, dan kom je nergens. Als je je programma wil realiseren, dan moet je mensen hebben om dat uit te voeren." Belet blijft fractieleider in de gemeenteraad en Europees parlementslid. Hilde Claes (Helemaal Hasselt) blijft burgemeester.
  15/10 16:07
 • VRT piekt op verkiezingsdag
  De VRT is massaal geraadpleegd om het verloop van de verkiezingen te volgen, zowel op televisie, radio als online. Gemiddeld keken meer dan 800.000 mensen tussen 12.00 en 24.00 uur naar de verkiezingsuitzending op Eén. De openbare omroep was daarmee marktleider op verkiezingsdag. In totaal volgden 3.039.000 mensen een deel van de uitzending. Radio 1 had gisteren een dagbereik van 637.000 luisteraars en Radio 2 bereikte 1.347.000 Vlamingen. Deredactie.be behaalde een recordaantal bezoekers: 512.918 unieke bezoekers. Daarnaast werd de site ook geraadpleegd door 87.941 bezoekers via smartphone en 82.104 via tablet. Ook dat zijn twee records.
  15/10 15:58
 • Dilbeek
  In Dilbeek hebben N-VA, CD&V-DNA en Groen-SP.A een princiepsakkoord gesloten om een meerderheid te vormen. De onderhandelaars willen volgens Willy Segers (N-VA), die normaal burgemeester wordt, over een tweetal weken een inhoudelijk akkoord bereiken over "een ander Dilbeek". In dat geval zal de Lijst van de Burgemeester-VLD van Stefaan Platteau voor het eerst sinds 1976 geen deel uitmaken van de meerderheid in Dilbeek.
  15/10 15:48
 • Ukkel
  Voor de eerste keer in 42 jaar zijn er opnieuw twee Vlaamse verkozenen in Ukkel. Naast de voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Jean-Luc Vanraes, is ook OCMW-voorzitter Stefan Cornelis verkozen. Beide Open VLD'ers stonden op de MR-lijst die 47,32 procent van de stemmen haalde. Vanraes kreeg 1.184 voorkeurstemmen, een stijging van 20 procent tegenover 2006, Cornelis kreeg er 632. De derde Vlaming op de MR-lijst, Melisa Uygun, greep naast een zitje in de gemeenteraad. Ze had 290 voorkeurstemmen.
  15/10 15:43
 • Staden
  Belga
  Francesco Vanderjeugd is de nieuwe burgemeester van Staden. Met zijn 24 lentes is hij voorlopig de jongste burgemeester in Vlaanderen. Hij zat de voorbije zes jaar al in de gemeenteraad.
  15/10 15:35
 • Het is oneerlijk te beweren dat Janssens geen goed burgemeester was. En oneerlijk nu al te beweren dat De Wever er geen zal zijn #VK2012
  Guillaume Van der Stighelen
  15/10 15:24
 • "Veel talent bij Open VLD voor ministerpost"
  Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is tevreden dat zijn partij in een tweede centrumstad de burgemeester levert, nu vicepremier Vincent Van Quickenborne in Kortrijk in zee gaat met SP.A en N-VA. Hij wijst erop dat er nog tot 1 januari de tijd is om een opvolger voor Van Quickenborne in de regering aan te duiden. De Croo en oud-voorzitter Bart Somers hielden alvast de boot af. Volgens De Croo is er "nog zeer veel talent in de partij". Ex-minister Rik Daems liet al uitschijnen niet afkerig te staan tegenover de post van minister van Pensioenen.
  15/10 15:09
 • Vlaams Belang
  Vlaams Belang vervroegt zijn voorzittersverkiezingen naar eind 2012. De verkiezing was voor maart 2013 gepland. Huidig voorzitter is Bruno Valkeniers. Hij is geen kandidaat meer. Vlaams Belang leed gisteren bij de gemeenteraadsverkiezingen nog zware verliezen. De partij ziet de voorzittersverkiezing "als de start van een herbronning en modernisering".
  15/10 15:00
 • "Een coalitie met tien engagementen"
  De kersverse burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maakt tien engagementen naar de Kortrijkzanen toe.
  15/10 14:53
 • Overijse
  Overijse wordt de komende 6 jaar verder bestuurd door het kartel Overijse 2002-N-VA-CD&V en Open Vld. Dirk Brankaer, lijsttrekker van het kartel, begint aan zijn derde ambtstermijn. In 2006 haalde het kartel OV2002-N-VA-CD&V 13 van de 27 zetels en hoopte dit keer op de volstrekte meerderheid, maar het bleef bij een status-quo. Open VLD zag haar zetelaantal stijgen van 3 tot 5. Opmerkelijk is dat gewezen Druivenkoningin Elisa Stuckens van het kartel haar intrede doet in de gemeenteraad.
  15/10 14:40
 • de geest van de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester is soms ver weg #kortrijk
  Carl Devos
  15/10 14:36
 • Brussel
  Volgens CDH, dat door het paarse coalitieakkoord in Brussel-stad naar de oppositiebanken verwezen is, heeft de Brusselse kiezer beter verdiend dan een bestuur van PS-SP.A, MR en Open VLD. CDH wijst vooral de PS met de vinger, die met CDH-kopstuk en federaal minister Joëlle Milquet de op een na populairste politica van de hoofdstad de toegang tot de coalitie ontzegd heeft.
  15/10 14:31
 • Kortrijk
  Groen vindt dat er rond de coalitie in Kortrijk een wrang gevoel hangt. Groen hoopte op een progressieve meerderheid, liefst een centrum-links bestuur waar het aan mee wilde werken, een meerderheid die de belangen van de gewone mensen en de zwakkeren in de samenleving als uitgangspunt zou nemen. Er komt nu een koerswijziging, maar Groen vreest dat die niet in de richting zal gaan die de partij wenst.
  15/10 14:26
 • Landen
  In het Vlaams-Brabantse Landen hebben SP.A, Open VLD en N-VA een coalitie gesloten. Gino Debroux (SP.A) wordt de eerste drie jaren burgemeester, Iris Vander Schelde (Open VLD) volgt hem in de tweede helft van de legislatuur op. Gisteren haalde SP.A 6 zetels (+1), Open VLD 4 (-2) en N-VA 3. De coalitie beschikt dus over een nipte meerderheid van 13 op 23. CD&V van burgemeester Kris Colsoul, die met 9 zetels de winnaar was van deze verkiezingen, verhuist naar de oppositiebanken.
  15/10 14:17
 • Borgerhout
  De partij PVDA+ wil in het Antwerpse district Borgerhout coalitiebesprekingen starten met het kartel SP.A-Groen en CD&V om samen een progressieve meerderheid te vormen. De linkse partij is een van de opvallendste winnaars bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. PVDA+ haalt evenveel stemmen als Groen: 8 procent. In Borgerhout zijn ze de derde grootste partij.
  15/10 14:14
 • De man op straat over zege De Wever
  VRT
  15/10 13:53
 • ACLVB wil coalities tegen armoede
  De liberale vakbond ACLVB hoopt op coalities die prioriteit maken van sociale programma's en armoede. "De teerlingen zijn geworpen, de strijd om de kiezer is gestreden. Het is nu aan onze lokale politici om werk te maken van een andere strijd: de strijd tegen sociale ongelijkheid en armoede", luidt het.
  15/10 13:45
 • Kunnen we afspreken om niet op elk bord 3256 keer bedankt te plakken, maar alles asap op te ruimen?
  Jan Beyens
  15/10 13:32
 • Geertrui Windels schepen
  Geertrui Windels, de echtgenote van Europees president Herman Van Rompuy wordt schepen in faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Windels was lijstrekker van de Vlaamse eenheidslijst Respect. Die partij haalde 8 zetels binnen.
  15/10 13:25
 • Heusden-Zolder
  Sonja Claes (CD&V) zal geen burgemeester meer zijn in Heusden-Zolder. Haar partij tuimelde van 10 naar 6 zetels en heeft het initiatief moeten laten aan de N-VA. Die heeft nu een coalitie gesmeed met Nieuw Heusden-Zolder en Open VLD, zodat Claes naar de oppositiebanken verhuist. Het is nog niet duidelijk of lijstduwer Mario Borremans dan wel lijsttrekker Bruno Buyse burgemeester zal worden.
  15/10 13:10
 • Lubbeek
  N-VA'er Theo Francken wordt burgemeester in Lubbeek. De N-VA sloot er een coalitieakkoord met CD&V en Lubbeek Leeft, een scheurlijst van Open VLD. Bij de verkiezingen zondag haalde N-VA in Lubbeek 7 zetels, CD&V 6 en Lubbeek Leeft 2. Samen bezitten ze een comfortabele meerderheid van 15 zetels op een totaal van 23. Ze beloven "dat er met dit akkoord een einde zal komen aan de bestuurlijke chaos die Lubbeek de afgelopen jaren teisterde".
  15/10 13:06
 • Facebook
  Het voorval "Zet die ploat af", al meteen inspiratie voor grappenmakers.
  15/10 12:46
 • Rotselaar
  In Rotselaar heeft CD&V van burgemeester Dirk Claes een coalitieakkoord gesloten met Open VLD. De liberalen krijgen een schepenambt en een tweede schepenambt gedurende de helft van de legislatuur, CD&V vijf schepenen en nog een zesde schepen gedurende drie jaar. Senator Claes raakte zijn volstrekte meerderheid kwijt. CD&V sleepte 12 van de 25 zetels in de wacht. Voormalig kartelpartner N-VA met lijsttrekker en senator Piet De Bruyn haalde vijf zetels. Open VLD en de lijst Anders waren elk goed voor drie zetels, GroenSociaal voor twee.
  15/10 12:44
 • Belga
  Ivo Belet (CD&V) en Hilde Claes (SP.A) sloten een politiek huwelijk. Ze vormen samen een coalitie en sluiten daarme de N-VA van Steven Vandeput buiten. Indra Dewitte kreeg hen voor de microfoon voor een reactie.
  15/10 12:42
 • Intriest
  Marie De Clerck, dochter van Stefaan De Clerck
  15/10 12:38
 • Vandaag is een nieuwe werkdag, waarop we beginnen werken aan de campagne voor de volgende verkiezingen
  Daniël Termont (SP.A/Groen Gent) blijft nuchter bij zijn overwinning
  15/10 12:37
 • "Ons lichtpunt in moeilijke tijden"
  De Gentse burgemeester Daniël Termont is met heel wat knuffels en felicitaties onthaald op het partijbureau van de SP.A "Ons lichtpunt in deze moeilijke tijden", begroette europarlementslid Kathleen Van Brempt hem half lachend. De andere kopstukken probeerden de mindere uitslag van de SP.A in Vlaanderen wat te nuanceren.
  15/10 12:35
 • "Ondemocratische anticoalitie"
  CD&V Kortrijk vindt dat de coalitievorming in Kortrijk volgens een "ondemocratisch scenario" is verlopen. Volgens de logica van de verkiezingsuitslag zou CD&V de leiding van een coalitie op zich moeten nemen. Maar tegen de anticoalitie die Open Vld, SP.A en N-VA hebben gesmeed, "staat ook de grootste politieke familie machteloos", luidt het.
  15/10 12:33
 • Belga
  De drie Kortrijkse tenoren Philippe De Coene (SP.A, links), Vincent Van Quickenborne (Open VLD, midden) en Rudolf Scherpereel (N-VA, rechts) op weg naar hun persconferentie waar ze bekendmaken dat ze samen een coalitie vormen, tegen CD&V-burgemeester Stefaan De Clerck.
  15/10 12:30
 • "Record voor Groen"
  "Het aantal verkozenen van Groen gaat van 226 naar 307, dat is een record." Dat heeft voorzitter Wouter Van Besien gezegd na afloop van het partijbureau. Groen is nu vertegenwoordigd in 158 steden en gemeenten, vijftien meer dan in 2006. Vooral in de centrumsteden is het verkiezingsresultaat opvallend: daar ging de partij van 28 naar 51 raadsleden. Groen is voorlopig zeker van twee burgemeesters, in Zwijndrecht en Kruibeke, en daar blijft het wellicht bij
  15/10 12:24
 • CD&V buitenspel in Landen
  Ook al is CD&V in Landen de grootste partij met bijna 31 procent, de partij wordt uit de coalitie gezet door de nummers 2, 3 en 4, zijnde de SP.A, Open VLD en de N-VA. Zij vormen samen een coalitie. De eerste drie jaar wordt SP.A'er Gino Debroux burgemeester, de laatste drie jaar gaat de sjerp naar Open VLD. Huidig burgemeester Kris Colsoul (CD&V) is erg ontgoocheld.
  15/10 12:17
 • "Pacta sunt servanda"
  "Ik zie niet in waarom de resultaten van deze lokale verkiezingen gevolgen moet hebben voor het Vlaams regeerakkoord. Wij zijn een loyale partner", zei N-VA-viceminister-president Geert Bourgeois voor het begin van het partijbestuur. "Dit heeft in geen geval gevolgen voor de Vlaamse regering", zegt ook N-VA-minister Philippe Muyters. "We werken goed samen. We gaan ons nu niet anders opstellen. Pacta sunt servanda." "Wat wel verandert, is dat ons soortelijk gewicht in Vlaanderen toeneemt", zegt Bourgeois. "Het is duidelijk dat we nu een volkspartij zijn".
  15/10 12:09
 • "Veel anti-N-VA-coalities"
  De N-VA-top betreurt dat er in verschillende steden en gemeenten coalities tegen de N-VA worden gesmeed. "Als dat ergens gebeurt omdat er een voorakkoord is, valt dat te begrijpen, maar als dat systematisch is, is er meer aan de hand. Nu, ze doen maar, wij gaan door", reageert Bart De Wever.
  15/10 12:05
 • Kortrijk
  "Deze stadscoalitie heeft zich snel en inhoudelijk gevonden", zei Vincent Van Quickenborne op de persconferentie waar hij aankondigde dat hij samen met de SP.A en de N-VA een anti-De Clerck-coalitie vormt. "Tien concrete en sterke engagementen waarbij de 75.000 inwoners van Kortrijk centraal staan. We gaan het goede versterken en wat scheef loopt verbeteren." Opvallend is ook dat de drie partijen gelijk zullen vertegenwoordiigd zijn in het college.
  15/10 12:01
 • Geel
  Vlaams Parlementslid Vera Celis (N-VA) heeft in Geel het burgemeesterschap te pakken. N-VA gaat in zee met CD&V, die in de vorige legislatuur een absolute meerderheid had. Burgemeester Frans Peeters hield het na 18 jaar sowieso voor bekeken.
  15/10 11:56
 • Antwerpen
  "Ik snap dat Patrick Janssens ontgoocheld is, ik weet wat het is om te verliezen", zei De Wever (N-VA) voor de aanvang van het partijbestuur. "Ik heb hem al gebeld, maar wat daar gezegd is blijft onder ons." De Wever denkt trouwens morgen de onderhandelingen te starten voor de vorming van een nieuwe coalitie in de stad Antwerpen. Hij gaat alle verkozen partijen uitnodigen voor een gesprek. De N-VA-voorzitter stelt geen eisen over wie hij tegenover hem wil hebben in de onderhandelingen. "Elke lijst moet daar zelf over oordelen."
  15/10 11:52
 • "Ik zien A geire"
  Dit bericht postte Patrick Janssens op zijn Facebookpagina: Lieve mensen, het was een eer om negen jaar lang jullie burgemeester te mogen zijn. Samen met jullie en de hele ploeg hebben we er alles aan gedaan om van Antwerpen een nog mooiere stad te maken. Dag in, dag uit, op de goeie momenten en op de moeilijke… Dank aan al wie ons gisteren beloonde voor dat werk, dank aan al wie ons vanochtend een troostende schouder bood. We zullen ons blijven inzetten voor ’t Stad. Voor de stad die we met zijn allen delen, voor de stad die we met zijn allen in ons hart dragen, voor de schoonste stad ter wereld. ... Ik zien A geire, Patrick
  15/10 11:38
 • Zum Qotsen
  Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck, verbergt zijn boosheid niet
  15/10 11:37
 • Kortrijk
  Vincent Van Quickenborne zal ook zelf burgemeester worden van de coalitie die zijn partij Open VLD in Kortrijk gevormd heeft met de SP.A en de N-VA. Dat betekent dat hij normaliter de federale regering verlaat, zo had hij toch aangekondigd tijdens de campagne.
  15/10 11:32
 • @VincentVQ gefeliciteerd!!
  De Antwerpse Open VLD-lijstduwer Kris Luyckx
  15/10 11:29
 • "Zet die plaat af!" scoort op het internet
  VRT
  15/10 11:28
 • Roeselare
  In Roeselare heeft CD&V, die gisteren nipt de N-VA moest laten voorgaan, een anti-N-VA-coalitie gesmeed met de SP.A en Groen. CD&V verloor fors, "maar we halen nog altijd evenveel zetels als de N-VA, dus kan mijn beleid worden voortgezet", zegt burgemeester Luc Martens (CD&V).
  15/10 11:20
 • Anti-CD&V-coalitie in Kortrijk
  Vincent Van Quickenborne zet in Kortrijk Stefaan De Clerck buitenspel. Zijn partij Open VLD vormt een coalitie met de SP.A en de N-VA. Dat heeft hij bekendgemaakt op een persconferentie.
  15/10 11:11
 • Gent
  De partijbesturen van de SP.A en Groen in Gent beslissen vanavond afzonderlijk of ze een derde partij willen voor de komende zes jaar. Dat zegt lijsttrekker en huidig burgemeester Daniël Termont (SP.A). De kartellijst SP.A/Groen haalt wel een absolute, maar krappe meerderheid van 26 op 51 zetels. "De partijbesturen beslissen vanavond hoe daarmee wordt omgegaan", aldus Termont.
  15/10 10:58
 • 15/10 10:57
 • Si monsieur De Wever veut négocier, qu'il négocie avec lui-même
  Olivier Deleuze (Ecolo) op de RTBF
  15/10 10:54
 • "Zet die ploat af"
  "To my fellow Belgians, following the television broadcasting of my remix for Sam Sparro "Happiness" for the N-VA political party. I want to tell you that nobody asked me to use it and I don't support any political party. We are closely following that!". Deze boodschap zette The Magician, die de remix maakte van "Happiness" van Sam Sparro, op zijn Facebook.
  15/10 10:48
 • Een coalitie op basis van rancune en anti-gevoel? Leuk voor Kortrijk...
  Felix De Clerck, zoon van de Kortrijkse (aftredende?) burgemeester Stefaan De Clerck.
  15/10 10:45
 • lijst Islam
  De lijst Islam heeft een zetel binnengehaald in de gemeenteraad van Anderlecht en in die van Sint-Jans-Molenbeek. Islam nam deel in drie Brusselse gemeenten, telkens met één kandidaat per lijst. Islam haalde 4,12 procent van de stemmen in Molenbeek en 4,13 procent in Anderlecht. In Brussel-Stad haalde de lijst slechts 2,9 procent van de stemmen, onvoldoende voor een zetel in de gemeenteraad.
  15/10 10:43
 • Lier
  De N-VA en Open VLD (die fors verloor) in Lier hebben een basisakkoord over de verdeling van de postjes en de voornaamste thema's. Afscheidnemend burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD) de volgende OCMW-voorzitter van de stad. Het burgemeesterschap is, zoals na de uitslag van gisteren verwacht werd, voor N-VA-lijsttrekker en senator Frank Boogaerts. "Er was natuurlijk dat rekenkundige gegeven, maar ook op het vlak van de programma's was Open VLD de eerste keuze als partner", zegt Boogaerts.
  15/10 10:40
 • Anti-CD&V-coalitie in Kortrijk? (ter)
  Om 11 uur geeft Vincent Van Quickenborne een persconferentie in Kortrijk. De Open VLD'er gaf vanmorgen al te kennen dat hij kandidaat-burgemeester blijft. Smeedt hij een anti-CD&V-coalitie in Kortrijk? Straks weten we mogelijk het antwoord.
  15/10 10:33
 • Chat met Dave Sinardet
  Heeft u vragen over de verkiezingen? Politicoloog staat te uwer beschikking. Tot 11.30 uur antwoordt hij op onze site op al uw vragen over de gemeenteraadsverkiezingen.
  15/10 10:31
 • 15/10 10:31
 • Linkebeek
  In de faciiteitengemeente Linkebeek haalt de Lijst van de Burgemeester van Damien Thiéry (FDF) 79,11 procent van de stemmen (13 zetels). Prolink, de lijst van de Vlaamse partijen en enkele Franstaligen, haalt 20,89 procent (2 zetels).
  15/10 10:14
 • Zometeen chat op @vrtderedactie. Moet er niet bij vertellen waarover, neem ik aan. #vk2012 #antwerpen2012
  Dave Sinardet - vanaf 10.30u op onze site!
  15/10 10:05
 • 15/10 10:04
 • Nijvel
  Het omstreden Kamerlid Laurent Louis (MLD) is er niet in geslaagd een zitje in de gemeenteraad van Nijvel in de wacht te slepen. Zijn lijst haalde slechts 1,85 procent van de stemmen. Louis moest vrede nemen met 133 voorkeurstemmen. Het Kamerlid deed enkele maanden geleden stof opwaaien door foto's te tonen uit het autopsierapport van Julie en Mélissa, twee slachtoffers van Marc Dutroux.
  15/10 09:55
 • Moet ik nu met de boot naar het werk in Brussel? #gent2012 #roodgroeneiland
  Freek Willems
  15/10 09:52
 • Het doet wel iets om een concurrent zo te zien afzien
  Liesbeth Homans (N-VA Antwerpen) over verliezer Janssens (SP.A) in "De ochtend".
  15/10 09:48
 • Antwerpen
  "Niet evident, maar het zou dom zijn om dingen uit te sluiten." Zo heeft Groen-voorzitter Wouter Van Besien in "De ochtend" gereageerd op de vraag of zijn partij in een coalitie met N-VA zou kunnen stappen in Antwerpen.
  15/10 09:46
 • Anti-CD&V-coalitie in Kortrijk (bis)?
  "Ik vind het zeer vreemd dat CD&V zegt dat ze de sjerp blijven leveren. Wie zegt dat? Een burgemeester in Vlaanderen wordt gekozen op basis van de coalitie." Dat zegt Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Hij wijst erop dat CD&V van burgemeester De Clerck wel de grootste blijft maar toch veel stemmen verliest, "terwijl wij hebben standgehouden". Hij wil nu onderzoeken met welke partijen Open VLD inhoudelijk zou kunnen samenwerken. Van Quickenborne weigert dus voorlopig zijn burgemeesterambities op te geven.
  15/10 09:39
 • Mocht de #nmbs vandaag een sociaal netwerk zijn, dan was #vk2012 trending
  Bart Van Belle
  15/10 09:38
 • 15/10 09:33
 • Quote van de dag gisteren blijft, met stip : zet die ploat af joenges!
  Kathleen Cools
  15/10 09:28
 • Chat met Dave Sinardet
  Heeft u vragen over de verkiezingen? Dan kunt u van 10.30u tot 11.30u op onze site terecht voor een live chat met politicoloog Dave Sinardet.
  15/10 09:22
 • Beringen
  In Beringen hebben slechts twee stemmen uitgemaakt dat de SP.A de grootste partij is geworden, ten nadele van de N-VA. Beide partijen halen 26,3 procent van de stemmen en 10 zetels. En de N-VA valt helemaal uit de boot, want de SP.A zet haar coalitie met CD&V voort. Maurice Webers wordt de nieuwe burgemeester.
  15/10 09:19
 • Het is al 9 uur en op YouTube is er nog geen enkel 'Zet die ploat af'-remixfilmpje te vinden met Milow of Selah Sue eronder. Gemiste kans
  Elke Neuville
  15/10 09:16
 • Lier
  "Zoals de uitslagen nu liggen, zijn er twee mogelijkheden: Open VLD of SP.A/Groen. We zullen zien met welke partner we het meeste van ons programma kunnen realiseren." Dat heeft Frank Boogaerts van de N-VA gezegd. Boogaerts, wiens partij 32 procent van de stemmen haalde in Lier, is aan zet. Hij haalde 1.760 voorkeurstemmen, meer dan aftredend burgemeester Marleen Vanderpoorten (Open VLD), die 1.642 voorkeurstemmen haalde.
  15/10 09:11
 • Anti-CD&V-coalitie in Kortrijk?
  Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zou in Kortrijk een poging doen om een anti-CD&V-coalitie op de been te brengen. Dat heeft Marc Van de Looverbosch vernomen.
  15/10 08:54
 • Ik kies vol overtuiging voor een boterham met choco, en de ontbijtgranen malen er blijkbaar niet om. Het simpele leven na #vk2012
  Koen Demaré
  15/10 08:51
 • Hautekiet
  Ook "Hautekiet" op Radio 1 gaat in op de verkiezingsresultaten en laat u aan het woord. Wat vind jij van de resultaten in je stad/gemeente? Laat het wieten via hautekiet@radio1.be of via twitter (#hautekiet).
  15/10 08:48
 • Di Rupo: "Geen verband tussen federaal en lokaal"
  VRT
  15/10 08:46
 • Laten we nu eerst het stof laten neerdwarrelen en laten we geen nacht van de lange messen organiseren binnen Vlaams Belang
  Filip Dewinter over de nederlaag van zijn partij in "De ochtend".
  15/10 08:42
 • 15/10 08:42
 • Het dringt helemaal door wat SP.A-Groen presteerde in Gent. Fenomenaal
  Filip Watteeuw (tweede lijstduwer SP.A-Groen Gent)
  15/10 08:29
 • Niel
  Open VLD en N-VA hebben een bestuursakkoord bereikt in de Antwerpse gemeente Niel, zo melden beide partijen. Tom De Vries (Open VLD) wordt burgemeester. Open VLD, goed voor 26,7 procent van de stemmen, levert naast de burgemeesterssjerp ook nog een schepen en de OCMW-voorzitter. De N-VA, die 23,3 procent haalde, krijgt drie schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad.
  15/10 08:27
 • We leven in een land waar we mensen niet zomaar afslachten op basis van hun eerste stappen. De eerste stappen zijn de juiste, maar het zal lang duren om in Antwerpen het tij te keren
  Open VLD-voorzitter De Croo over het slechte resultaat van Open VLD (Turtelboom) in Antwerpen
  15/10 08:23
 • 15/10 08:22
 • Hasselt
  In Hasselt heeft de lijst Helemaal Hasselt van Hilde Claes een bestuursakkoord bereikt met CD&V. Helemaal Hasselt verloor, maar blijft met 33 procent van de stemmen, goed voor 15 zetels. CD&V met europarlementslid Ivo Belet, was goed voor 22,7 procent en 10 zetels. De N-VA van Steven Vandeput wordt in Hasselt de op één na grootste partij met 25,5 procent en 11 zetels.
  15/10 08:19
 • Herentals
  In Herentals, waar de SP.A de grootste partij is geworden met 25,35 procent van de stemmen, gaan de socialisten in zee met CD&V. De christendemocraten haalden 24,9 procent, goed voor 8 zetels. Jan Peeters (SP.A) blijft burgemeester. Sp.a verloor wel veel stemmen. In 2006 haalde de partij nog 32,6 procent, goed voor 11 zetels. Het is vooral N-VA die veel kiezers afsnoepte van SP.A. De N-VA haalde een score van 24,7 procent, en is zo de op twee na grootste partij geworden in Herentals. De partij verzamelt 8 zetels, evenveel als SP.A en CD&V.
  15/10 08:16
 • Elsene
  MR, de grote winnaar in Elsene met 29 procent van de stemmen, en de PS van burgemeester Willy Decourty hebben een bestuursakkoord gesloten voor de komende zes jaar. Huidig PS-burgemeester Willy Decourty zal de eerste drie jaar de burgemeesterssjerp dragen, de laatste drie jaar lost MR-lijsttrekker Dominique Dufourny hem af.
  15/10 08:15
 • Sint-Pieters-Woluwe
  In Sint-Pieters-Woluwe wordt Benoît Cerexhe (CDH) burgemeester. De MR verhuist naar de oppositie.
  15/10 08:14
 • Sint-Genesius-Rode
  De Vlaamse eenheidslijst Respect, aangevoerd door Geertrui Van Rompuy-Windels, heeft 34,47 procent van de stemmen gehaald in Sint-Genesius-Rode, goed voor één zetel. Dat is ongeveer een status-quo in vergelijking met 2006. De Franstalige eenheidslijst IC-GB, met Pierre Rolin als lijsttrekker, behaalde 65,5 procent van de stemmen, goed voor 17 zetels. Windels, de echtgenote van Europees voorzitter Herman Van Rompuy, haalde 1.487 voorkeurstemmen. Aftredend schepen Anne Sobrie verkreeg 1.325 voorkeurstemmen.
  15/10 08:10
 • Izegem
  Lijsttrekker Bert Maertens (N-VA) volgt Gerda Mylle (CD&V) op als burgemeester van Izegem. De partij van de burgemeester haalde maar liefst 36,4 procent van de stemmen. Met 31 jaar wordt Bert Maertens meteen de jongste burgemeester van West-Vlaanderen.
  15/10 08:06
 • Gent
  Het is nu definitief: het kartel SP.A-Groen van burgemeester Daniël Termont haalt met een monsterscore van 45,5 procent een absolute meerderheid (26 op 51 zetels). De N-VA met lijsttrekker Siegfried Bracke wordt de tweede partij in de Arteveldestad met 17,1 procent, goed voor 9 zetels. Open VLD met lijsttrekker Mathias De Clercq zakt van 21 naar 16,5 procent en komt uit op 9 zetels. Grote verliezers zijn CD&V en Vlaams Belang. CD&V van lijsttrekker Veli Yüksel komt uit op 9,1 procent en valt terug van 8 tot 4 zetels. Bij Vlaams Belang is het verlies nog opvallender. Die partij valt terug 18 tot 6,5 procent en verliest 6 van haar 9 zetels.
  15/10 08:03
 • Belga
  In Schaarbeek kan burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) zijn vreugde niet op. Hij kon Laurette Onkelinx (PS) van zich afschudden en blijft burgemeester.
  15/10 08:01
 • Extra Journaal
  De VRT-nieuwsdienst is vroeg uit te veren om u te blijven informeren over de gemeenteraadsverkiezingen van gisteren. Om 8 uur is er een extra Journaal op Eén, ook te volgen in onze videozone.
  15/10 07:51
 • Provincieraden
  De doorbraak van N-VA laat zich ook duidelijk merken in de samenstelling van de nieuwe provincieraden. De partij van Bart De Wever wordt de grootste in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. In Limburg en West-Vlaanderen moet N-VA voormalig kartelpartner CD&V met één zetel laten voorgaan.
  15/10 07:50
 • Maaseik
  CD&V van burgemeester Jan Creemers blijft de grootste in Maaseik. De partij haalt 26,1 procent en komt uit op 8 van de 27 zetels. Voormalig kartelpartner N-VA wordt meteen de op één na grootste partij met 20 procent, goed voor 6 zetels. Vlaams Belang halveert bijna, van 18,3 naar 9,3 procent.
  15/10 07:47
 • Ik hou woord en ik zal de regering verlaten, ook al maakt me dat wat triest
  Paul Magnette (PS) in "De ochtend"
  15/10 07:45