Nokia excuseert zich na "nepreclame" voor Lumia 920

do 06/09/2012 - 17:15 Nokia heeft zijn excuses aangeboden voor een reclamefilmpje voor de nieuwe Lumia 920-smartphone. Het filmpje, dat de kwaliteit van de ingebouwde camera moet aantonen, blijkt niet gemaakt met de Lumia 920 hoewel dat wel wordt gesuggereerd.

Het reclamefilmpje opent met professioneel gefilmde beelden van een jong koppel dat aan het fietsen is langs een rivier. De jongen filmt het meisje met zijn smartphone. Vervolgens wordt een split-screen-beeld getoond met de video die de jongen aan het opnemen is, links zonder het nieuwe beeldstabilisatiesysteem van Nokia en rechts mét.

AP

De reclame moet zo aantonen hoe goed de beeldstabilisatie van de Lumia 920 is. De technologiewebsite theverge.com merkte echter op dat de smartphone-beelden helemaal niet gemaakt zijn met de gloednieuwe Nokia-telefoon. In een close-up is de reflectie te zien van de cameraman die de beelden maakt en die heeft een "gewoon" fototoestel vast.

Nokia erkent dat het in de fout is gegaan. "We hebben een video gemaakt die toont wat er mogelijk is met OIS (het beeldstabilisatiesysteem, red.). Maar achteraf bekeken hadden we duidelijk moeten zeggen dat dit een voorstelling was van OIS alleen. Dit werd niet gefilmd met een Lumia 920. We excuseren ons voor de verwarring die we gecreëerd hebben."

Het Finse bedrijf verspreidde vervolgens een filmpje met beelden die wel gemaakt zijn met de Lumia 920. De commotie komt ongelegen voor Nokia, dat met zijn nieuwe smartphone hoopt marktaandeel af te snoepen van Apple en Samsung.


eerder verschenen: